Metamorfoze

Jedno od najznačajnijih Ovidijevih dela "Metamorfoze", čija su tema mitovi koji utiču na preobražaj pojava, događaja ili pojmova, u režiji Aleksandra Popovskog, biće premijerno izvedeno 9. juna u 20.00 u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Reditelj Aleksandar Popovski napisao je i tekst za ovaj komad s dramaturgom Jelenom Mijović. Tekst je zasnovan na istoimenom Ovidijevom delu.

Likovi u "Metamorfozama" su polubogovi, junaci, heroji ili obični ljudi, mitovi su uglavnom grčki, a u poslednje dve knjige ima i nekoliko italskih i rimskih mitova. Nosioci glavnih uloga su Nebojša Glogovac, Nikola Đuričko, Nada Šargin, Goran Šušljik.

Ovidije je jedan od najvećih rimskih pesnika Avgustovog doba. Njegovi stihovi su inspirisali pisce kasne antike i srednjeg veka i izvršili veliki uticaj na evropsku umetnost i književnost.

U predstavi igraju i Tamara Vučković, Jelena Đokić, Radovan Vujović, Marija Vicković, Dalija Aćin, Luka Lukić, Ana Dubljević i Darko Bursać.

Mitološki ep „Metamorfoze“ pripada središnjoj frazi Ovidijevog stvaralaštva. Pisan je u heksametrima s ukupno 11.995 stihova. Ep sadrži 246 mitoloških priča, među kojima su najpoznatije one o Apolonu i Dafni, Narcisu i Jeki, Orfeju i Euridici, Veneri i Adonisu.

Reprize su zakazane za 11, 12. i 24. jun u 20.00.

Pogledajte još