U SARADNJI SA FONDACIJOM "CABOGA STIFTUNG": "Karneval životinja" nasmejao i rasplesao najmlađu publiku

Uz dubrovačke muzičare koji su izveli ovo popularno delo koje lako nalazi put do srca dece širom sveta, u ulozi pripovedačice - Keke papagajice, našla se dramska umetnica Srđana Šimunović koja je sinoćnji zanimljivi program najavila kao „melem za uši, kulturni događaj uzbuđujuće neponovljivosti“.

Kompozitor ovoga dela Kamij Sen Sans rođen je pre gotovo 200 godina u Parizu i jedan je od umetnika koji su bili poznati kao „čudo od deteta“. Kao odrastao i cenjen kompozitor, dok je s prijateljima boravio na odmoru, odlučio je da se znalački našali u zoološkoj fantaziji „Karneval životinja“. Svaka od 14 stavke kompozicije posvećena je jednoj životinji ili grupi životinja i gotovo svi delovi kriju citate il muzičke osvrte na druga poznata muzička dela. Tako gudački instrumenti najavljuju ulazak lava i njegov kraljevski marš zvukom fanfara. Slede kokoške i petlovi koji su došetali i odšetali uz kokodakanje i komešanje pred klavirske bravure koje daju na znanje da su nastupili magarci. Dubrovačku dečicu posebno je oduševilo veliko finale, nakon kojeg su sve životinje koje su bile u Dvoru, iščezle u dubrovačku noć, iza stubova Kneževog dvora odakle su i došle.

Dubrovački muzičari koji su u Dvoru izveli ovo delo su pijanisti Marija Grazio i Alberto Frka, violinistkinje Đana Kahriman i Iva Vukić, violiskinja Lidija Martinović, čelistkinja Mihaela Čuljak, kontrabasista Denis Ajduković, klarinetista Stijepo Medo, flautistkinja Đive Franetović Kušelj kao i Karmen Pervitić na ksilofonu.  

I večeras je na festivalskom repertoaru, uz nastup Folklornog ansambla Linđo na terasi Revelina, jedan zanimljiv i kreativan besplatni program, nazvan „Inside Out“. Ovaj jedinstveni muzički projekat u sklopu 69. Dubrovačkih letnjih igara, a uz potporu Francuskog instituta, održaće se večeras na dve lokacije – prvo od 21.30 unutar gradskih zidina, kraj Velike Onofrijeve fontane, gde robotski Chimères Orchestra već čeka svoj nastup, uz oblikovanje zvuka i softversku manipulaciju inženjera elektroakustike Miodraga Gladovića, a zatim, od 23 časa u parku Orsula gde će koncert održati mladi kvartet Chui i udaraljke Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch.  

Tekst: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još