NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVETU: Humus čuva srce i liniju

Od čega se dobija humus?

Tradicionalni humus dobija se od samlevene leblebije, maslinovog ulja, tahinija, odnosno paste od susama, limunovog soka i začina, a ovaj miks smatra se hranom bogatom nutrijentima. Barem tako tvrdi Elizabet Mateo, dijetetičarka iz "Sargent Choice Nutrition Centra" u sklopu Univerziteta u Bostonu.

- Humus pruža više vitamina i minerala od bilo kojeg drugog umaka ili namaza - izjavila je Mateo za "Time", dodajući kako ovaj popularni namaz sadrži kalcijum, folnu kiselinu i magnezijum.

Ova mešavina hranjivih sastojaka takođe može da stabilizuje šećer u krvi i pomogne u sprečavanju bolest srca, tvrdi dijetetičarka Lindzi Pajn iz Los Anđelesa. Humus sadrži najpotrebnije makronutrijente - zdrave masti, belančevine i vlakna, što nas čine sitima i zadovoljnima i ključ su za održavanje zdrave težine.

Baš kao pasulj, sočivo, grašak i druge suve i jestive leguminozne semenke, leblebija predstavlja dobar izvor proteina i vlakana u poređenju s drugim biljkama. Ali nemojte očekivati ​​da ćete dobiti svoju potrebnu dnevnu dozu samo od njega - dve kašičice humusa sadrže dva grama proteina i gram vlakana, a preporučena dnevna doza za odraslu osobu iznosi oko 50 grama proteina, dok je preporučena doza dijetalnih vlakana za žene 25 grama, a za muškarce 38 grama dnevno.

Leblebija takođe ne sadrži u potpunosti potrebnu dnevnu količinu belančevina, što znači da humus nema sve bitne aminokiseline koje imaju meso, riba, mlečni proizvodi i jaja.

Koji je najzdraviji način konzumacije humusa?

Iako humus obiluje zdravim sastojcima, to ne znači da trebate da pojedete celo pakovanje u jednom obroku.

- Humus sadrži relativno puno kalorija zbog tahinija i ulja koje sadrži - ističe Anđela Lemond, dijetetičarka i PR američke Akademije za nutricionizam i dijetetiku.

Humus kupljen u prodavnici obično sadrži oko 70 kalorija na dve kašičice, zato je vrlo lako preterati s kalorijskim unosom ukoliko ne doziramo konzumaciju po obroku.

Takođe treba paziti na namirnice koje imamo običaj da jedemo s humusom, kao što su hleb, čips, krekeri, koje u tren oka ono što je trebalo da bude niskokaloričan obrok pretvaraju u kalorijsku bombu. Umesto ovih namirnica, probajte da ga kombinujete sa sirovim povrćem poput paprike, brokolija, celera i šargarepe, u kombinaciji s kukuruzom u salati. Humus možete da pomešate s dresingom za salatu ili da ga poslužite kao umak uz namirnice bogate proteinima poput ribe i piletine. Ako vam je teško da se odreknete hleba, birajte onaj od celog zrna, obogaćenog proteinima i vlaknima.

Koji humus potražiti u prodavnici?

Mnogi brendovi preteruju s natrijumom, pa je najbolje pročitati deklaraciju. Ciljajte na one brendove koji imaju oko 80 miligrama natrijuma ili manje na dve kašičice. Dobro pročitajte sve sastojke s deklaracije i birajte onaj humus koji najbliže odgovara originalnom receptu pa izbegavajte brendove koji umesto maslinovog koriste druge vrste ulja, konzervanse i šećer.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još