Sa dezodoransom kroz leto

Prijatno je kad ljudi oko nas imaju dobre dezodoranse i kad i mi taj mali estetski problem držimo pod kontrolom. Bečki stručnjak Helga Fiala-Haslberger daje savete za dezodoranse 

Znojimo se da bismo bili zdravi, a ljudsko telo funkcioniše poput klima-uređaja. Čim se zagreje zbog toplote, napora ili ljuto začinjenih jela, počinje prirodno izjednačavanje temperature tako što se stvara znoj. Pritom se u zavisnosti od stepena zagrejanosti može izgubiti i do litar tečnosti u jednom satu. Kada znoj na koži ispari, nastane hladnoća od isparenja koja štiti telo od pregrevanja i održava temperaturu od oko 37 stepeni. Znojenje je zato zdravo zbog stvaranja zaštitnog sloja kiselina na koži. 

Znoj je u osnovi bez mirisa, ali u kombinaciji sa vazduhom nastaje mlečna kiselina raspadanjem bakterija koja oslobađa tipični neprijatni miris. Protiv toga obično pomažu dezodoransi i antiperspiranti. Oni prekrivaju neprijatni miris i deluju protiv bakterija izazivača tako što sprečavaju rastvaranje znoja. 

Antitranspiranti (ili antiperspiranti) su pojačana verzija, jer u njima deluju dodatno i soli aluminijuma koje sužavaju pore tako da izlazi manje znoja. Kako dezodoransi tako i antiperspiranti mogu da se nađu kao stik, sprej, krema ili kao rol-on, a postoje i takozvani kristali dezodoransa. Ovaj kristal je alunit koji deluje antibakterijski i sužavajuće. 

Soli aluminijuma u antiperspirantima sprečavaju stvaranje znoja, ali mogu da ostave fleke. Kod dobrih dezodoransa su ove soli aluminijuma veoma fino raspodeljene tako da se delići ne kače tako lako za odeću. 

Parfemi nisu dezodoransi i zato nikako ne bi trebalo da se nanose ispod pazuha. Zbog veće koncentracije parfemskih ulja koža može da reaguje veoma osetljivo, a osim toga ne prekrivaju miris znoja, nego se sa njim mešaju, a to miriše veoma neprijatno. 

Kada prekomerno znojenje pređe u problem mogu da pomognu sledeće mere:
- izbegavanje vrućih napitaka sprečava dodatno zagrevanje tela.
- čaj od žalfije pomaže, jer žalfija iznutra obuzdava stvaranje znoja. Treba tri puta dnevno praviti čaj.
- jesti manje jakih začina i ljutih jela.
- razgradnja stresa smiruje nervni sistem i suzbija prekomerno stvaranje znoja.
- ako osvežavajuće tuširanje nije moguće, kvasiti podlaktice u hladnoj vodi po Knajpovoj metodi. 

Compress

Pogledajte još