Obrazovanje Roma najvažnije za inkluziju u društvo

BEOGRAD, 9. juna 2010. (Beta) - Obrazovanje Roma najvažnije je za njihovu inkluziju u društvo, a država će nastaviti da radi na poboljšanju njihovog položaja, zaključeno je u sredu na sastanku o implementaciji Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kazao je tom prilikom da se u Srbiji u proteklih nekoliko godina ulaže pet puta više sredstava za projekte o poboljšanju položaja Roma i da je ove godine iz budžeta izdvojeno pola milijarde dinara u tu svrhu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić pozvao je donatore da podrže pristup Vlade Srbije o inkluziji Roma i naveo da će to ministarstvo dodatno sarađivati sa lokalnim samoupravama po tom pitanju. On je ocenio i da su Romi pokazali političku zrelost na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina, koji su održani 6. juna.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vinsent Dežer izjavio je na tom sastanku da je obrazovanje Roma najvažnije za njihovo ravnopravno učešće u društvenom životu.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej je sa pozicije ekonomskih troškova društvene isključenosti Roma naveo da je Srbija u gubitku 231 milion evra. On je naveo da jedan od osam Roma ima srednje ili više obrazovanje i da svaki peti ima posao.

Pogledajte još