TRAGOVI NA GAĆICAMA: Braon vaginalni sekret može biti znak upozorenja

Sigurno ste makar jednom u životu na gaćicama ili ulošku primetili sekret braon boje.

Ova pojava uglavnom se vezuje za menstrualni ciklus - jedan ili dva dana pre i posle menstruacije, braon sekret smatra se normalnim. Javlja se u braon boji jer je u piranju krv koja teče polako ili se pomešala sa vazduhom.

Još jedan uzrok braon sekreta mogu da budu pilule za kontracepciju.

- Ako koristite tablete koje oslobađaju samo progesteron, neobičan sekret je za očekivati - objašnjava za "Women's Health" dr Pamela Berens, profesor akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na Univerzitetu Teksas.

Tamni sekret može biti i posledica niskog nivoa estrogena u telu, ali je opet vezan za menstrualni ciklus.

Ali, ako se braon sekret javlja van ciklusa i kod žena koje ne koriste pilule za kontracepciju, tada može biti i simptom nečega ozbiljnijeg.

- Neočekivano krvarenje, obilno ili tačkasto, može biti znak rane, ali problematične trudnoće - spontanog pobačaja ili vanmateričnog začeća, pa ako sumnjate da ste trudni, a primećujete braon sekret, javite se svom ginekologu što pre - savetuje dr Berens.

Ako imate neredovne cikluse i primećujete tačkasto krvarenje braon boje nakon sekusalnog odnosa, to može da upućuje na gljivičnu, bakterijsku ili polno prenosivu infekciju, čak i na nedijagnostikovan sindrom policističnih jajnika.

Još jedno od ozbiljnih stanja na koje može da upućuje braon sekret jesu polipi na materici ili grliću, izrasline koje se obično viđaju kod žena starijih od 35, ali su uglavnom benigni. Ipak, u svakom slučaju treba posetiti lekara koji će utvrditi tačnu dijagnozu i, ako je potrebno, način lečenja.

Šta god da mislite da je vaš slučaj, dr Berens preporučuje da braon sekret svakako napomenete svom ginekologu.

- Vaš lekar će možda utvrditi da je braon sekret kod vas normalan, ali je veoma važno da to napomenete stručnjaku, koji će se uveriti da posredi nije neki veći problem - zaključuje dr Berens.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još