Nedovoljno vremena za kvalitetnu raspravu o zakonima

BEOGRAD, 9. juna 2010. (Beta) - Transparentnost Srbija (TS) ukazala je u sredu da Vlada i Skupština Srbije nastavljaju da donose zakone po hitnoj proceduri što onemogućava javnost da kvalitetno raspravlja o važnim rešenjima.

"Zakonski predlozi su dostupni javnosti svega nekoliko dana pre nego što počne sednica na kojoj se o njima raspravlja. Budući da je početak sednice ujedno i rok do kada se mogu podnositi amandmani, ovakva praksa praktično onemogućava građane koji bi želeli da preko narodnih poslanika utiču na sadržinu zakonskih rešenja da to i učine", piše u saopštenju TS.

Ta nevladina organizacija je ukazala da, iz istog razloga, takvo postupanje smanjuje šanse da se greške izvršne vlasti isprave delovanjem nezavisnih kontrolnih institucija i parlamentarne opozicije.

"Poslednji primer ove loše prakse je stavljanje na dnevni red sednice koja je počela u ponedeljak 7. juna Predloga zakona o elektronskim komunikacijama, izmena Zakona o visokom obrazovanju, izmena Zakona o Narodnoj banci (predlog NBS) i Zakona o sudskim veštacima, iako su neki od tih predloga objavljeni 31. maja, a drugi tek u četvrtak, 3. juna popodne", navodi TS.

Pogledajte još