Digital 2018 - Danijel Koletić: Da bi se osigurao publicitet ključni opstanak PR-a zavisi od kreativnosti

Ovogodišnji - #Digital2018 - trajaće 2 dana - 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

U panelu "Ko će ovo da pusti: PR u regionu malih budžeta, dominantne države i medijskog reketa" učestvovaće i Danijel Koletić, osnivač i direktor agencije Apriori World, osnivač vodeće konferencije u Jugoistočnoj Evropi za komunikaciju - PRO PR conference, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako danas doći do medija svojim projektom, akcijom, kampanjom...?

- Početkom 2000. godine PR kao struka postala je pravi trend. Gotovo nije bilo osobe koja nije željela biti dio PR-a pa su tako titule PR-ovaca imali gotovi svi, od hostesa koje su vas dočekivale u restoranu do direktora korporativnih komunikacija ozbiljnih kompanija koji su se tada nazivali PR menadžerima. PR agencije bile su više nego dobrodošle u medijskom prostoru jer je u to vrijeme izdavaštvo cvjetalo. Tada su besplatni PR članci kompanija, proizvoda, destinacija i događaja punili stranice i stvarali dodatnu vrijednost i sadržaj izdavačkoj industriji. Ovogodišnja financijska kriza mijenja percepciju, ali i položaj izdavača koji su se, kao i PR agencije, našli u nezavidnoj situaciji budući da su se kompanije, na čelu sa svojim upravama, odlučile smanjiti budžete za oglašavanje i PR. Izdavačke kuće, zbog želje i potrebe za opstankom i stvaranjem profita, tada preskaču regularne procese suradnje s marketinškim agencijama, izravno se obraćaju oglašivačima te stvaraju nove pakete besplatnog PR-a uz oglašavanje. Danas gotovo da nema medija u regiji, osim u veoma manjem opsegu slovenskog tržišta, u kojem ne možete zakupiti PR prostor. Ako se nalazite na čelu velikih korporacija i kompanija iza kojih stoje brendovi koji se oglašavaju, vaš PR bit će usmjeren na neke druge vrijednosti, a medijski prostor već vam je zagarantiran jer ste ga zakupili.

Da li je posao PR danas mnogo teži nego što je to bio ranije?

- Da bi se osigurao publicitet, ključni opstanak PR-a ovisi o kreativnosti, ali i tematici o kojoj govorite, vremenskim terminima kada govorite te o strpljivosti. Sva iskrena i otvorena komunikacija između naručitelja, agencije i konzultanta može donijeti željeni uspjeh. Ako netko želi instant promociju, uključujući i PR, zakupit će pakete koje će potom i dobiti. Digitalne platforme na prvi pogled promijenile su medijsku sliku, ali i omogućile nova strateška rješenja za PR.

Kako vidite to što neke kampanje i akcije vidimo samo na društvenim mrežama?

- U našoj regiji dolazi do transformacije društva. Jedna od glavnih tema neprestani su odlasci mladih, ali i onih srednje dobi, u inozemstvo. Ako targetiramo potrošačku zajednicu, ovisno o proizvodu, možemo reći da onda targetiramo i kanale kojima će se komunicirati. Ne smijemo zaboraviti da u regiji imamo, u ovom trenutku, otprilike oko 5 milijuna umirovljenika koji nisu digitalno pismeni. Isto tako, oni nemaju mogućnosti kupiti tiskovine. Razumljivo je da će se proizvodi koji targetiraju tinejdžere i mlađu populaciju fokusirati isključivo na digitalne kampanje, pogotovo ako je riječ o proizvodima koji tek trebaju izgraditi svoju poziciju na tržištu i stvoriti svoj brending. Tisak još uvijek živi i živjet će u ovoj regiji, samo je pitanje nužnosti njegove periodične transformacije. Kampanje u kojima imate različiti mix medija uvijek su neophodne, ali kao što sam rekao, to ovisi o vrsti proizvoda, ciljnoj javnosti kojoj se obraćate i, ono najvažnije, financijskim mogućnostima koje imate za vašu kampanju.

Kako rešiti taj problem?

- Svaki problem ima rješenje, ali za to je potrebna poslovna kreativnost. Savjet za izdavačke kuće, ali i za radio i televizije, je da se jednostavno moraju prilagoditi promjenama. Snaga izdavačkih kuća leži u tradiciji, međutim ako se njima slabo rukovodi i ako oni koji odlučuju nisu spremni platiti konzultante koji će transformirati i nadograditi sustav poslovanja, naravno da će one s vremenom nestati s tržišta. Jedinstvena formula ne postoji, ali postoji rješenje koje podrazumijeva investiranje u posebne odjele za digitalnu komunikaciju te stvaranje digitalnih platformi koje će biti usmjerene na interaktivnost, video sadržaje i vrhunsku multimedijsku produkciju. Naravno, za to su potrebna financijska sredstva, vrijeme i strpljenje, ali ova strategija donijet će dugoročan uspjeh. Ne zaboravite da kojim god poslom da se bavite, ako ga ne volite i ne osjećate svakodnevnu strast prema njemu, što zahtjeva i samomotivaciju, nećete postići željeni uspjeh što će se odraziti na vaše zdravlje, ali i okolinu. Improvizacija je uvijek najskuplja, zato je bolje uložiti u znanje profesionalaca koji će uštedjeti vaš novac i vrijeme.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Autor: Na dlanu

Pogledajte još