Srbija će tražiti izručenje Sretka Kalinića

BEOGRAD, 9. juna 2010. (Beta) - Ministarstvo pravde Srbije zatražiće od Hrvatske izručenje Sretka Kalinića u najkraćem mogućem roku, odmah po dobijanju zvanične potvrde Interpola da je uhapšen, izjavila je u sredu agenciji Beta ministarska pravde Snežana Malović.

"Ministarstvo pravde očekuje da će tokom dana dobiti zvaničnu potvrdu Interpola o identitetu uhapšenog lica i proveri njegovog državljanskog statusa. Kada dobijemo tu potvrdu, biće podnet zahtev za ekstradiciju nadležnim organim Hrvatske u najkraćem mogućem roku", istakla je Malović.

Ministarka pravde je navela da, ukoliko se utvrdi da Kalinić, pored srpskog ima i hrvatsko državljanstvo, on ne može biti izručen Srbiji, sve dok u Hrvatskoj ne dođe do ustavnih promena, odnosno dok se ne ukinu ustavna ograničenja za izručenje domaćih državljana.

"Za sada postoji dogovor ministarstava pravde Srbije i Hrvatske da se pristupi potpisivanju Ugovora o međusobnom izručenju domaćih državljana okrivljenih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije", rekla je Malović.

Pogledajte još