Kirovljeva baletna potraga za ljudskom biti - „Derviš i smrt“ na 69. Igrama

Najistaknutiji makedonski plesač i koreograf sa svetskom karijerom te trenutni direktor Baleta HNK Split Igor Kirov, jezikom plesa uspeo je dočarati svet metafizičkog, mističkog Selimovićeva „Derviša i smrti“, čas svođenja računa sa životom i svetom u kojem suštinska pitanja i odgovori uvek ostaju nedostupni. U tome mu je pomogla sjajna autorska ekipa: libretist Sašo Dimoski, kompozitor Goran Bojčevski, kostimograf Aleksandar Noshpal, scenograf Slaven Raos, svetlosna obrada Srđan Barbarić te tonska obrada Petar Ivanišević.

U naslovnoj ulozi derviša Ahmeda Nurudina nacionalni je prvak Tomislav Petranović koji je rekao da se radi o najzahtevnijoj ulozi koju je ikada plesao, a da je iskusni baletan Petranović tom zadatku i više nego dorastao svedoči dodeljena Nagrada hrvatskog pozorišta za najbolju baletnu mušku ulogu u 2017. godini.

O pripremi ove koreografije, Kirov je zapisao kako je Derviš simbol duše koja transcendira sve geografske i religijske i uopšte, sve spoljašnje odrednice, nametnute rođenjem i bivanjem u određenom prostoru.

- Svojom koreografijom pokušavam zaroniti iza toga, u podsvesno, u potragu za ljudskom biti. Moj je zadatak kao koreografa prikazati suočavanje s vlastitom dušom i pokušaj oslobođenja duše, što bi u konačnici, kad svi zastanemo i udahnemo, svakome trebalo biti cilj - zaključio je Igor Kirov.

Foto: Promo

Pogledajte još