"Muzika" Tijane Dapčević

Peti studijski album, jednostavno nazvan „Muzika“ (Siti rekords) Tijana Dapčević je promovisala u elitnom klubu „Kolonijal san“ na Senjaku.

Veliki broj javnih ličnosti iz raznih sfera umetnosti, kulture, sporta, proveo je prijatno veče dajući podršku onome što Tijana radi. Promociji su, između ostalih, prisustvovale košarkaške legende Dušan Ivković i Vlade Divac, zatim Mlađan Dinkić, Seka Aleksić, Kiki Lesendrić, Dragan Kojić Keba, Nigor, Marko Đurovski, Ana Štajdohar, Amadeus bend, Marija Šerifović, Suzana Mančić, Željko Šašić, Romana, Dragan Brajović Braja, Milica Majstorović...

- Ovo je nešto novo, zrelije. Jednostavno, čvršće stojim na nogama - započela je priču raspoložena Tijana, pošto je uživo otpevala nekoliko pesama.

- Produkcija je ozbiljnija, bavili smo se ovim albumom tri godine, u poslednje vreme malo aktivnije i intenzivnije. Pesme zvuče malo više melanholično u odnosu na prethodne albume, spuštene“ su za dva, tri stepena, moj glas zvuči drugačije.

Atmosfera na promociji je iskreno impresionirala Tijanu.

- Pretpostavila sam da se ovakve stvari dešavaju u Holivudu, kad sam bila mala (smeh), ali mi ni na kraj pameti nije palo da će mi se ovo desiti u mom najdražem gradu. U detinjstvu sam stalno govorila da mi je omiljeni grad Beograd, dok su drugi birali Pariz, London, Rim, Prag... U Beogradu sam kao kod kuće.

Zanimljivo je da si u Beograd došla kao voditelj ?
- Tako je, a onda sam shvatila da mogu da se bavim i muzikom, i da živim od toga.

Između ostalog, ti si i diplomirani profesor. Da li ćeš ikada sesti za katedru ?
- To će se sigurno desiti kada budem omatorila i kad se umorim od šou-biznisa. Mnogi sa kojima sam radila su mi rekli da sam jako dobar pedagog.

Porodica je tvoje veliko uporište, muž Milan više nije prvi kritičar ?
- To je sada sin Vuk (smeh). Ako krene da cupka, to znači da je pesma OK za široke narodne mase. Svaka pesma na koju bi on odreagovao, izazvala je i kod drugih veliku pažnju. Najveći kritičar je, naravno, i dalje suprug.

Kakve je novosti majčinstvo donelo u tvoj život ?
- Postala sam zrelija, odgovornija, sve obaveze zapisujem. Spavam po pet sati dnevno. Najveća je promena što sam beskrajno ispunjena, mislim da sam najsrećniji čovek na kugli zemaljskoj otkad je Vuk došao na svet.

Bliži se početak Mundijala, za tu priliku si snimila, kako ti kažeš, žensku fudbalsku pesmu "Gol" u kojoj sanjaš da postižeš pogodak sa pola terena. Ovde vidimo, između ostalih, i Vlada Divca, Dudu Ivkovića – da li su možda koševi Dušana Kecmana bili inspiracija da tako nešto preneseš na fudbalski teren i u pesmu ?
- Ja sam sve svoje snove ostvarila udajom za košarkaša (smeh),a Duda je, inače, moj kum. Srđan "Mobi" se setio da uradi tekst i muziku za tu pesmu, ja volim da kažem da sam samo izvođač radova, ali – dobar. Sve to se desilo na brzaka, taman pred ovu groznicu. Kapiram da će pesma tokom Svetskog prvenstva biti veliki hit.

Da li si bar nekad, kao klinka, pikala fudbal sa dečacima ?
-Baš nikada. Kad god se u kući gleda fudbal, ja pobegnem glavom bez obzira.

Da li će biti tako i kad krene mesec dana ludila, od petka ?
-Vuk je već počeo da se druži sa loptom, tako da je glavna zabava „sine, ti šut, mama brani“. Imam fudbal u kući od 0 do 24, ne treba mi Svetsko prvenstvo. Našima, u svakom slučaju, želim mnogo sreće i uspeha, isto to važi i za košarkaše koji će se nešto kasnije za svetsku krunu nadmetati u Turskoj.

Kako je došlo do saradnje sa dobro uigranim tandemom Kiki Lesendrić – Mlađan Dinkić ?
- "Mlađu" sam skoro upoznala na slavi kod Brene i Bobe, neposredno posle i Kikija. Saradnja je veoma uspešna, nadam se da će potrajati.

Kako ocenjuješ, kao muzički veoma obrazovana osoba, plejadu novih koleginica i aktuelnu hiperprodukciju ?
- Dosta ima mesta pod ovim našim nebom srpskim, pa i regionalnim. To što vredi – ostaje, a ono što ne vredi traje kao jogurt, tri dana, odnosno, kad je estrada u pitanju, tri meseca.

Koju bi pesmu nazvala svojom ličnom kartom ?
- "Stepski vuk" pa "Zemlja mojih snova".

Hoće li ih prevazići neka od pesama sa novog albuma ?
-Tipujem na "Nisam prestala da volim" gde mi na harmonici gostuje Željko Joksimović, kao i orkestar Dejana Petrovića iz Užica.

Imala si, doduše kratkotrajno, iskustvo na "Farmi" – pratiš li šta sada rade farmeri ?
- Nemam ni snage, ni vremena, ni nerava za to. Gledala sam ih do skoro, onda su postali beskrajno neinventivni, neinteresantni i nevaspitani.

Šta se dalje dešava što se tiče promotivnih aktivnosti ?
- Idem u Skoplje, pa u Podgoricu, Sarajevo, tu se priča završava.

Ima li planova za veliki beogradski koncert ?
-Verovatno će se desiti negde u novembru, i to u Bel ekspo centru.

Stremi li Tijana ka svetskoj, ili bar evropskoj karijeri ?
- Nisam nikada bila preterano ambiciozna u tom smislu, lepo mi je u regionu bivše Jugoslavije gde sam sasvim dovoljno prisutna.

Milan Ćunković

Pogledajte još