U Otavi otkrivena komemorativna ploča u čast žrtava 1. Svetskog rata

 

NJ.E. Kati Čaba, NJ.E. Mihailo Papazoglu, ambasador Srbije u Kanadi i gradonačelnik Otave Džim Voskon (Foto: Necko Krupalija)

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljih poslova Kanade uključujući i ambasadorku Kanade u Srbiji Kati Čabu, kao i predstavnici dijaspore i SPC iz Kanade.

Komemoracija je zajednička srpsko-kanadska manifestacija na čijem čelu su ambasador Srbije u Kanadi Mihailo Papazoglu i višegodišnji gradonačelnik Otave Džems (Džim) Aleksander Votson (James Alexander Watson).

Komemoracija je održana u Siti holu, zgradi Gradske skupštine Otave, a na memorijalnoj ploči koja je postavljena u centralnom delu tog zdanja u uvodu je naglašeno da Srbija i Kanada obeležavaju stotu godišnjicu od kraja Prvog svetskog rata i da su dve zemlje bile saveznici.

Takođe je navedeno da komemoracija predstavlja sećanje na poginule svih nacionalnosti uz odavanje počasti prvoj i poslednjoj zrtvi Prvog svetskog rata o kojima su na ploči upisani detalji.

Prva žrtva bio je Srbin Dušan Djonović (16), učenik Kraljevske trgovačke akademije, dobrovoljac ratne jedinice Vojvoda Jovan Babunski. Nastradao je od artiljerijske vatre sa austro-ugarskog izviđačkog broda sa kojeg je granatiran Beograd sa Dunava. Bilo je to prvog dana rata, 28. jula 1914. u 11 sati pre podne.

Poslednji nastradali bio je Kanađanin Džordž Lorens Prajs (George Lawrence Price, 26) koji je služio u A jednici kanadskih ekspedicionih snaga u Belgiji. Pogođen je metkom nemačkog snajpera 11. novembra 1918. u 10.58 pre podne. Umro je samo dva minuta pre no što je istog dana u 11 sati stupilo na snagu primirje kojim je rat okončan.

Komemoracija unije prva inicijativa ambasadora Papazoglua povodom jubilarnih godišnjica Prvog svetskog rata. On je još pre četiri godine, na stotu godišnjicu početka Velikog rata, objavio autorski članak koji su preneli vodeći kanadski mediji na oba zvanična jezika te zemlje, engleskom i francuskom.

Ostvarujući jednu od autorskih poenti da pokaže i dokaže da su dve zemlje pre 100 godina bile istorijske saveznice članak je tako i naslovljen Kanada i Srbija na pravoj strani istorije.

Papazoglu je kanadskoj javnosti predočio vidjenje herojskog doprinosa srpskog naroda u pobedi zemalja-saveznica među kojima je bila i Kanada.

U vreme komemoracije povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata ambasador Mihailo Papazoglu održao je i predavanja na kanadskim univerzitetima Otava, Toronto, zatim u Kingstonu, Kalgariju i Vankuveru, kao i na koledžu u Montrealu.

On je tada izneo genezu Velikog rata sa srpske strane i predočio ratne činjenice koje povezuju Srbiju i Kanadu kao saveznike. Medju njima i malo poznatu da je kasniji (1963-1968) kanadski premijer i dobitnik Nobelove nagrade za mir (1957) Lester Pirson (Pearson) (1897-1972) u jednom delu rata bio bolničar pri srpskoj vojsci u Grčkoj.

Izvor: Beta
Fpoto: Necko Krupalija

Pogledajte još