fbpx

Menopauza, depresija, srčana oboljenja

Žene koje u početnom periodu menopauze pate od depresije izložene su za 50 odsto većem riziku da dobiju neko od srčanih oboljenja ili čak umru od srčanog udara od dama koje kroz taj kritični period svog živora prolaze bez depresije

Time stvaraju mogućnost da, na pravi način tretirajući svoj razum, pomažu telu da se izbori protiv kardiovaskularnih bolesti - otkrili su naučnici.

Ovo otkriće je rezultat četvorogodišnjeg istraživanja na 93.676 žena širom SAD koje je finansirala američka vlada.

"I dok je utvrđeno da su sa simptomima depresije pa i samom depresijom kao uzročnicima koronarnih oboljenja povezani različiti biološki mehanizmi, najznačajnije u našem otkriću jeste podatak da je depresija ustanovljena kao potpuno nezavisan faktor rizika za izazivanje pa i smrti od kardivaskularnih bolesti" - saopštila je dr Silvija Vasertajl-Smoler sa Medicinskog koledža "Albert Ajnštajn" i rukovodilac brojnog istraživačkog tima naučnika.

"Zajedno s rezultatima drugih istraživanja uloge subkliničke, takozvane 'blage depresije', kao značajnog faktora rizika za oboljenje pa i smrt, naša otkrića ukazuju na mogućnost da će lečenje depresije možda sniziti rizik od kardiovaskularnih bolesti" - dodala je ona.

A da li će inače zdrave žene koje pogađa depresija u menopauzi korišćenjem antidepresanta smanjiti rizik od srčanih oboljenja ostaje da se ustanovi kroz opsežno kliničko istraživanje - zaključili su lekari.

Žene u depresiji kod kojih inače ne postoji istorija srčanih oboljenja, na početku istraživanja imale su za 50 odsto veće izglede da u kasnijem životu umru od srčanih oboljenja od žena koje nisu patile od depresije.

Žene sa teškim oblikom depresije ili dijagnosticiranim drugim oblicima mentalnih poremećaja nisu bile obuhvaćene ovim istraživanjem.

(FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.