U SARADNJI SA FONDACIJOM “CABOGA STIFTUNG”: Završen ciklus majstorskih radionica na 69. Igrama

Foto: Promo
0

Poslednja od ukupno tri međunarodne majstorske radionice namenjene mladim muzičarima koje su se ovog leta održale na Dubrovačkim letnjim igrama, vođene od strane vrhunskih muzičara svetske reputacije, predstavljena je sinoć, 7. avgusta festivalskoj publici u Kneževom dvoru gde je održan završni koncert pijanističke radionice Marije Žoao Pires.

Ova radionica deo je projekta pod nazivom Partitura, a voditelji su, uz slavnu portugalsku pijanistkinju, bili i Miloš Popović, pijanista pokreta Partitura te Giuseppe Ravì, osnivač Respiro e Movimento®. Naglasak radionica u okviru projekta Partitura je na prenosu znanja već u skladu s društvenim i kulturnim ciljevima projekta, što nije samo podela tehnike i znanja već i izoštravanje muzičke osetljivosti kao i stvaranje sopstvenog odnosa s muzikom. Radionica je okupila mlade nadarene muzičare; 6 aktivnih polaznika, 2 pasivna te 3 slušača uzrasta od 17 do 32 godine, koji su u Dubrovnik stigli iz Poljske, SAD-a, Tajvana i Hrvatske.

Bila sam na mnogo majstorskih radionica, ali ovo je prvi put da sam u ovako prijateljski nastrojenom i toplom okruženju. Svi smo jako bliski, sarađujemo i otkrivamo nove stvari zajedno – kazala je polaznica radionice Điana Peng.

Uz polaznike koji su izveli izbor iz repertoara radionice, na koncertu u Dvoru nastupili su i njihovi mentori Marija Žoao Pires i Miloš Popović, koji su oduševljenu publiku nagradili i muzičkim dodatkom, odsviravši Romansu u a-molu  Sergeja Rahmanjinova zajedno s polaznicom Đianom Peng koja je zaključila službeni deo sinoćnjeg programa.

Uz pijanistkinju Mariju Žoao Pires, sedmodnevne radionice su na 69. Igrama održali i violinista Stefan Milenković kao i tenor Krešimir Špicer, a zahvaljujući donaciji fondacije Caboga Stiftung i u saradnji s Umetničkom školom Luke Sorkočevića. Dubrovačke letnje igre majstorske radionice provode u skladu sa svojom misijom koja naglasak stavlja na edukacione programe za mlade umetnike.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.