Usklici oduševljenja i dva muzička dodatka u Dvoru

Na programu koncerta pod naslovom Mali darovi nebeski, koji je u izvedbi ovih vrhunskih muzičara, izazvao gromoglasan aplauz i ovacije publike, bila su dela Johana Sebastijana Baha, Antonija Vivaldija i Georga Fridriha Hendla.

Program koncerta u Dvoru delimično je sadržavao skladbe izdane na albumu Small Gifts koji je prošle godine izašao u tiražu Deutsche Harmonia mundi, dok je novi deo programa odabran upravo za publiku Dubrovačkih letnjih igara, a okosnicu su činile arije i korali iz kantata najvećeg majstora sakralne vokalne barokne muzike Johana Sebastijana Baha, slušaoci su mogli uživati i u jednoj Hendlovoj kantati te nekoliko instrumentalnih komornih dela Baha i Vivaldija.

Naslov albuma, pa tako i ovog koncerta, preuzet je s naslovnice Brandenburških koncerata, tj. iz kompozitorove posvete u kojoj je zapisao da su dela nastala kao rezultat "skromne nadarenosti koje mi je Nebo podarilo za muziku." Nakon usklika oduševljenja i dugotrajnog aplauza, umetnici su na dar publici izveli čak dva muzička dodatka, Bahov koral Jesus bleibet meine Freude, a zatim i Purcelovu Come, ye Sons of Art.

Nemački kontratenor Andreas Šol jedan je od najcenjenijih kontratenora današnjice. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su nominacija za nagradu Grammy te ugledna nagrada ECHO za vlastite kompozicije Carevo novo odelo i Slavuj, koje je izdala diskografska kuća Deutsche Grammphon. Tumačio je naslovnu ulogu u operi Giulio Cesare u svom debitantskom nastupu u Frankfurtskoj operi, u Théâtre des Champs-Elysées i na Salzburškom festivalu 2012. godine (s Secilijom Bartoli). Ulogu Bertarida (opera Rodelinda) pevao je na svojim debitantskim nastupima na Opernom festivalu Glyndebourne i u Metropolitan Operi (s Rene Fleming).

Ansambl 1700 posvećen je izvođenju europske komorne muzike 17. i 18. veka. Zahvaljujući svojim muzikološkim i izvođačkim temeljima ojačanima izvanrednim tehničkim umećem, ansambl je osmislio raznolike i atraktivne koncertne programe koje je s podjednakim oduševljenjem dočekala publika i muzička kritika u najuglednijim muzičkim centrima, kao što su Konzerthaus u Beču, Filharmonije u Kolnu, Laeiszhalle u Hamburgu, Tonhalle u Cirihu.

Na sinoćnjem koncertu u Dvoru ansambl su činili: Emiliano Rodolfi kao solista na oboi i blok-flauti, koncertmajstor i solist na violini Dmitri Sinkovski, prva violina Jonas Zschenderlein, druga violina Elena Davidova, violinistkinja Christian Voß, na baroknom violončelu Balasz Maté, Marco do Cicero na violonu, Olga Watts na čembalu te dirigent orkestra, blok-flautistica Dorothee Oberlinger, koja je ovaj ansambl i osnovala 2002. godine. Ona je jedna od najuglednijih blok-flaustkinja današnjice, dobitnica nagrada ECHO Klassik u kategoriji „Najbolji instrumentalista godine“ (2008.), „Najbolji koncert godine (u kategoriji do 18. stoljeća / flauta)“ 2013. godine i „Najbolja izvedba komorne muzike“ (2015.). Početkom 2011. njen je nosač zvuka Flauto Veneziano dobio nagradu Diapason d'Or. Od 2004. deluje kao profesorica na univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, pri kojem vodi Institut za ranu muziku, a od 2019. godine prihvatiće dužnost umetničke direktorice festivala Potsdamer Musikfestspiele.

Foto: Promo

Pogledajte još