Koprodukcija Letnjih igara, BADco. i Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu: Dubrovačka premijera predstave Ispravci ritma

Radi se o savremenoj predstavi koja vuče inspiraciju iz pripovetke Dobri duh Zagreba Pavla Pavličića. Isprepletena je od niza slika – s jedne strane intimističkih slika banalnosti fragmentovane svakodnevice, s druge, slika zločina. Poigrava se sa skokovima u vremenu u svom forenzičko-pozorišnom krugu.  Praizvođenje predstave održano je 18. novembra 2017. u tonskom studiju Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu, a okupila je izniman tim saradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, vizualne umetnike Marka Tadića kao autora scenografije i Silvia Vujičića kao autora kostima, austrijskog kompozitora Radua Malfattija te Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza kao autore muzike i zvuka.

Umetnički tim predstave čine i reditelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak i Diana Meheik. Predstavu izvode članice BADco. Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš i članovi ansambla Drame HNK:  Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić kao i član orkestra Opere HNK Ivan Bošnjak.

Umetnički kolektiv BADco. festivalskoj se publici prvi put predstavio projektom „Stranac“, na tarasi tvrđave Revelin u sklopu 67. Igara. BADco. je kolaborativna izvođačka družina čiju jezgru čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnivanja 2000. godine, sistematično se bave istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvođenja i publike, propitivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvođenja, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umetničkim fenomenom i jedinstvenim doživljajem. Goran Sergej Pristaš dramaturg je i vanredni profesor na Akademiji dramske umetnosti Univerziteta u Zagrebu. Saosnivač je i član BADco.-a kao i predsednik Osnivačkog odbora centra za umetnička istraživanja pri Univerzitetu u Zagrebu.

U sklopu festivalskog projekta Ključevi od Grada, a u okviru prikazivanja predstave Ispravci ritma na 69. Igrama, 12. avgusta u 22.30 u skladištu Luke Dubrovnik u Gružu bit će izložena i prostorna instalacija Marka Tadića The shifting meaning, sastavljena od crteža, kolaža i maketa manjih dimenzija. Sledećeg dana, 13. avgusta u 22.30, uz reprizno izvođenje Ispravaka ritma, biće predstavljena instalacija Vremenske bombe, koju čine tri filma iz serije Institucije treba graditi. Filmovi evociraju istorijske veze između filma, rada i gledanja, ali otvaraju i pitanja transformacije statusa rada u savremenim institucijama i novoinstitucionalizovanim praksama.

The shifting meaning- Marko Tadić

Ulaznice za oba izvođenja predstave Ispravci ritma 12. i 13. avgusta dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupovinu ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupovina u iznosu od najmanje 500 kn donosi vaučer koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palati (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 časa.

Izvor: Promo
Foto: Promo, Marko Tadić

Pogledajte još