Ojačani i unapređeni odnosi SAD-Srbija

VAŠINGTON, 10. juna 2010. (Beta) - Zamenik američkog državnog sekretara Džejms Stajnberg ocenio je da su odnosi SAD i Srbije "ojačani i unapređeni".

U intervjuu za Glas Amerike, Stajnberg je istakao da je u interesu svih da Srbija bude "usidrena u evropskoj areni". "Mislim da je u interesu svih, ne samo srpskog naroda, da Srbija bude duboko usidrena u evropskoj areni i, ako se opredeli za to - evroatlantskom okruženju. Mislim da smo unapredili i ojačali odnose", rekao je Stajnberg.

Američki zvaničnik je rekao da je predsednik Srbije Boris Tadić "pokazao ozbiljnu zainteresovanost za izgradnju evropske budućnosti Srbije". "Mi podržavamo Tadića i pomažemo mu na putu evropskih integracija, kao i u preduzimanju koraka za ispunjenje obaveza prema Haškom tribunalu", rekao je Stajnberg.

On je istakao da je spor Beograda i Prištine oko statusa Kosova takođe jedno od ključnih pitanja regiona. "Nema nikakvog dvoumljenja u pogledu našeg stava. Kosovo je suvereno i nezavisno i to se neće promeniti. Paralelno sa radom na dugoročnijim pitanjima, bitno je da Srbija i Kosovo uspostave saradnju o praktičnim stvarima", rekao je američki zvaničnik. Stajnberg je ponovio stav SAD da su ideje o podeli Kosova neprihvatljive.

Pogledajte još