Kanadski poslanici traže usvajanje rezolucije o Srebrenici

OTAVA, 10. jun 2010. (Beta) - Tri kanadska poslanika i Bošnjaci u Kanadi zahtevaju od premijera Stivena Harpera da ukine veto na predlog kojim bi parlament u toj zemlji zvanično ustanovio Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici tokom rata u BiH 1992-95.

Kanada je jedina među vodećim zemljama Zapada koja nije donela rezoluciju ili sličan akt kojim se stradanje civila i drugih žrtava u Srebrenici proglašava genocidom.

Premijer Harper stavio je ranije veto na mogućnost da parlament o tome donese zvaničan akt ili rezoluciju iako su se sa donošenjem saglasili kabinet ministra spoljnih poslova njegove vlade, kao i sve opozicione partije.

"Čak je i parlament Srbije doneo rezoluciju o Srebrenici", istakao je na konferenciji za štampu u Otavi inicijator zahteva među poslanicima, predstavnik Nove demokratske partije Brajan Mase. Uz jos dva poslanika Liberalne partije i Kvebečkog bloka na konferenciji su učestvovali i predsednik Bošnjačkog kongresa Severne Amerike Emir Ramić, direktor Islamskog kongresa u Kanadi Zijad Delić i drugi bošnjački lideri.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.