MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Stevan Piale - Šri Lanka

Pored glume, ovaj svestrani mladi umetnik svira gitaru - član je "Falš benda", bavi se sportom - trenirao je profesionalno fudbal i košarku i radi uspešno sinhronizaciju crtanih filmova (Nickelodeon, Pixar, Disney, Ultra...). Predsednik je udruženja “Čiča Mičino pozorište”. Njegova velika ljubav su putovanja po dalekim, egzotičnim krajevima, a našim čitaocima donosi svoj doživljaj Šri Lanke.

Kakav smeštaj je po vašem mišljenju najbolje rešenje?

- Po mom mišljenju bilo bi dobro za male pare naći smeštaj koji je ujedno i čist, na dobroj lokaciji, komforan, sa bazenom i svim obrocima, ali s obzirom na to da nismo prevalili toliki put da bismo sedeli u smeštaju, dovoljno mi je da imamo krevet i tuš. Topla voda je već luksuz. Na našim proputovanjima uglavnom smeštaj za prvih par dana rezervišemo od kuće preko interneta, a onda na licu mesta tražimo smeštaj koji nam odgovara. Ali od samog smeštaja, a bogami i destinacije, važnije je sa kim putujete. A ja na putovanja uvek vodim i svoju devojku Unu.

Hrana - koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Gde god otputujemo, plan nam je da probamo što više lokalne hrane, pića i običaja. Hrana na Šri Lanki manje više ima sve karakteristike ostale istočnjačke hrane. Osim par izleta u ekskluzivne restorane, praktično smo živeli na rotiju i tikka massali. Roti je indijski hleb iz tiganja u koji vam mogu staviti razna jela i umake. Tikka masala je piletina na indijski način. Važna stavka na egzotičnim destinacijama je biti oprezan sa svežim povrćem i voćem koje nije zaštićeno korom.

Piće - u kojim napicima ste najviše uživali?

- Iskreno, najviše sam uživao kada sam nakon 15 dana apstinencije sljuštio litar "Koka Kole". Šalim se, "Koka Kola" je dostupna svuda, ali - "when in Sri Lanka, do as the Sri Lankans do". Vođen tom logikom, nastojao sam da probam što više stvari koje Šri Lanka nudi, tako da sam se obavezao da svaki dan popijem po jedan zlatni kokos. Legenda kaže da je zlatni kokos toliko zdrav da su u ratu vodu iz zlatnog kokosa koristili umesto infuzije.

Aktivnosti - kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Poenta svakog našeg putovanja je da obiđemo što više stvari, tako da nam se svaki planirani odmor u stvari pretvori u aktivni odmor, i gde god da odemo, trudimo se da ne budemo turisti, nego putnici. Postoji jedna poslovica koja kaže: "Putnik vidi ono što vidi. Turista vidi ono što je došao da vidi." Na Šri Lanki stvarno ima mnogo stvari koje treba videti i obići, tako da naših 20 dana tamo nije bilo dovoljno i svakako planiramo bar još jednu posetu. Od gradova i gradića obišli smo Kolombo, Hikaduu, Gol, Unawatunu i Kendi. Svako mesto nosi sa sobom svoju lepotu, i trebalo bi mi mnogo više od jedne strane da bi ih opisao. Ali od aktivnosti, mogu da izdvojim nekoliko stvari kao što je gledanje krda slonova u okviru safarija, posmatranje kitova na pučini Indijskog okeana, odlazak u hram Budinog zuba, igra u ogromnim i neretko opasnim talasima Hikadue, i svakodnevne susrete sa majmunima. Ima toga još, ali o tome ćemo više kada se sledeći put vratimo sa Šri Lanke.

Next trip -gde planirate sledeće da otputujete?

- Posle Šri Lanke smo ostvarili još jedan san, i prošlog januara otišli na Kubu, ali i o tome nešto više drugi put. Usled zgusnutog rasporeda i toga što nam zauzetost ne dozvoljava da put isplaniramo ranije, ne mogu sa sigurnošću da tvrdim koja će biti sledeća destinacija koju ćemo posetiti. Od opcija koje smo razmatrali, u prvi plan upadaju Japan, Vijetnam, Laponija i Tibet. Ali zauzetost i finansije će na kraju odlučiti. Trenutno smo najbliži kampovanju u Crnoj Gori.

Dream trip - koja mesta biste voleli da posetite tokom života?

- Na ovo pitanje sam delimično odgovorio u prethodnom, s tim da mi je želja da mi život podari mogućnost da što češće putujem i obiđem što više zemalja i gradova. Za mene bi idealno bilo kada bih mogao da provedem dva meseca na peščanom ostrvu sa što manje civilizacije, ma gde to bilo, ali mislim da bi i u tom slučaju posle mesec dana napravio splav kojim bih otišao na susedno ostrvo, da vidim šta tamo ima.

Autor: Mario Badjuk
Foto : Privatna arhiva

Pogledajte još