VSS zaustavlja evropske integracije Srbije

BEOGRAD, 10. juna 2010. (Beta) - Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je u četvrtak da Vrhovni savet sudstva (VSS) svojim neadekvatnim odlukama tokom i posle reizbora sudija drži sve građane kao taoce, jer su zbog tog procesa zaustavljene evropske integracije Srbije.

Boljevićeva je na konferenciji za novinare u sedištu tog društva kazala da se u novom izveštaju Komesara EU za proširenje Stefana Filea navodi da je potrebna potpuna revizija rezibora sudstva i da će se taj proces direktno reflektovati na izveštaj o napretku evropskih integracija.

Ona je navela da dosadašnje odluke VSS donete po žalbama nereizabranih sudija treba da bude ukinute i pozvala taj savet da ne drži sve građane za taoce svojim postupcima, jer je potrebno ponoviti reizbore za kandidate koji nisu ponovo izabrani na sudijske funkcije.

"Prilikom reizbora sudija kao da je postupala istočnjačka despotija, a ne Srbija i ako se to ne popravi nećemo ući u Evropu", ocenila je predsednica tog društva. Prema rečima Boljevićeve, skoro trećina sadašnjih sudija u Srbiji ranije nije imala nikakve veze sa sudskim sistemom i VSS uopšte nije poštovao rang liste kandidata za reizbor, niti je dobro definisao kriterijume i merila za ocene i poređenje rada kandidata.

Pogledajte još