Večera pored Morave

Ako želite da bar na nekoliko sati pobegnete od gradske vreve i gužve, ručate ili večerate u prijatnom ambijentu pored reke uz laganu muziku i prelepo uređeno igralište za decu preporučujemo vam Nacionalnu kuću „Moravska noć“. Nalazi se na svega sat vremena vožnje od Beograda, na autoputu Beograd Niš kod izlaza za Svilajnac. I to ispod samog mosta. 

Na mestu gde se sada nalazi restoran nekada je bila kućica za čamdžije koji su tada prevozili narod s jedne na drugu obalu. Kasnije, objekat su koristili svilajnački ribolovci. Kao ugostiteljski objekat počinje da radi pedesetih godina, i do sada je promenio nekoliko desetina vlasnika i kroz njega su prošle skoro sve poznate zvezde naše estrade (Koktel bend je ovde i snimao spot). 

Sada je „Moravska noć“ potpuno renovirana i može da zadovolji i najizbirljivije goste. Sastavljena je od tri celine - restorana, banket sale i letnje bašte, ukupnog kapaciteta oko 350 mesta. U letnjoj bašti se nalazi vodopad, lepo uređene travnate površine i dečji zabavni park. 

A izbor hrane je priča za sebe! U sastavljanju jelovnika učestvovao je i Branko Milovanović, bivši kuvar hotela „Hajat“ , dok su svi konobari prošli i posebnu obuku za somelijere. To znači da kad niste sigurni koje vino se slaže s naručenom hranom - od njih ćete dobiti najbolji savet. Šef kuhinje Ljubiša Radisavljević kao specijalitet kuće preporučuje „Ljubišinu strelu“, jelo sastavljeno od nekoliko vrsta najkvalitetnijeg mesa i povrća, posluženo na pravoj streli. S jelovnika izdvajamo još: pileću salatu sa vrganjima, tunjevinu sa crvenim pasuljem, njoke sa lignjama, svinjsku plećku u mleku sa ruzmarinom, ćuretinu na kaluđerski način, piletinu u sosu od suvih šljiva i oraha, pijane domaće kobasice ili moravsku sablju ( jelo od četiri vrste mesa posluženo na turskoj sablji). 

Kuvar Ljubiša nam je otkrio i malu tajnu ukusno spremljene ribe. Kod njih se ona prži na tanjirači. Tanjirača je deo traktora, urađena od kvalitetne legure, u koju se sipa ulje i zagreva. Tako spremljena riba ima specifičan ukus. 

Pored neosporno dobre hrane uživaćete i u muzici benda „Prestiž“ (šef orkestra je šampion Srbije u harmonici), degustaciji vina iz buradi postavljene u na terasi, a ako ih posetite druge nedelje u septembru moći ćete da probate najbolje riblje čorbe. Tada se, poslednjih 15 godina, održava takmičenje u pravljenju ribljeg kotlića „Resavski kotlić“. 

Cene su povoljne, posebno popodne kada su i do 40 odsto niže nego u večernjim satima.

Aleksandra Galić

Pogledajte još