NE DIRAJTE BIKINI ZONU: Možete imati brojne probleme

Blizu 60 odsto žena imalo je već neku zdravstvenu komplikaciju zbog uklanjanja stidnih dlaka sa bikini zone, dok su još ozbiljniji problem imale žene koje potpuno uklanjaju stidne dlake.

Stručnjaci kažu da su stidne dlake ključne za održavanje higijene vagine.

One su prirodna prepreka koja čini vaginu čistom, smanjuju kontakt s virusima i bakterijama i štite osetljivu kožu vagine. Stidne dlake sprečavaju i da prašina i patogene bakterije uđu u telo, kontrolišu vlažnost i tako smanjuju rizik za razvijanje infekcije.

Uklanjanjem stidnih dlaka voskom ili brijanjem može doći do iritacije ili upale folikule dlake, što može uzrokovati otvorene rane. Kada se iritacija kombinuje s toplotom, to postaje okruženje za razvoj bakterija koje mogu da uzrokuju bolesti.

Stidne dlake sprečavaju dodir kože i tako se smanjuje rizik da se zarazite nekom bakterijom. Žene koje uklanjaju stidne dlake imaju veći rizik da se zaraze polnim bolestima kao što su genitalne bradavice.

Neke žene koriste vosak kojim se proređuju stidne dlake, a brijanje s druge strane ubrzava rast stidnih dlaka i povećava njihovu debljinu. Obe tehnike mogu da dovedu do urastanja dlaka, kao i do upale i bola. Neki slučajevi se toliko zakomplikuju da su neophodni uzimanje antibiotika ili manji hirurški zahvati.

Izvor: Super žena
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još