Osam vrsnih gitarista muzicira zajedno na pozornici u atrijumu Kneževog dvora

Uz izbor najboljih kompozicija i aranžmana za različite gitarske sastave, koncert donosi i praizvedbu dela Bašamar za osam gitara Gorana Tudora.

Jedinstven koncertni doživljaj donosi bogat i posebno za ovu priliku pripremljen program. Festivalska publika imaće priliku čuti Koncert broj deset u h-molu Antonija Vivaldija izvorno skladan za četiri solo violine i violončelo, u obradi Petrita Cekua za osam gitara. Na programu će se naći i muzika iz baleta Trorogi šešir Manuela de Falle koji je bio revolucionaran po tome što je po prvi put za baletnu pozornicu uveo tehnike španskih plesova. Zbog ovoga je i većinski deo glazbe sačinjen od plesova poput jote, farruce, fandanga i seguidille. Delo se sastoji od tri odlomka koje je za trio gitara aranžirao Darko Petrinjak. Program koncerta zastupiće i čuvenog kompozitora Astora Piazzollu; sviraće se Invierno Porteño - zadnji stavak Piazzollina najpoznatijeg koncerta, monumentalnog pozdrava Vivaldiju nazvan Četiri godišnja doba Buenos Ajresa. Proslavljen je aranžman koncerta za violinu i orkestar koji je naručio veliki letonski violinista Gidon Kremer i kojeg je publika imala priliku slušati na Letnjim igrama 2013., dok je na program ovoga koncerta uvrštena obrada zimskoga stavka Krešimira Bedeka za četiri gitare. Na programu je i delo pravnika i kompozitora Iva Josipovića Drmeš za Pendereckog u obradi za osam gitara koju potpisuje Krešimir Bedek.

Na koncertu će biti izvedeno i delo Gorana Tudora nastalo upravo za ovogodišnje Dubrovačke letnje igre, a radi se o jednostavačnoj kompoziciji za osam gitara u 12/8 meri, naslova Bašama. Kompozicija je napisana ovog proleća, a posvećena je Tudorovim kolegama, umetnicima gitare koji će je i premijerno izvesti. Pisana je specifično za prostor Kneževog dvora. Prema rečima kompozitora:

- Bašamar je arhaična dubrovačka reč za jato riba i odgovarala mi je kako po svom značenju i zvučnosti tako i po činjenici da nam etimološki izraz bašamar nije lako protumačiti baš kao što i u kompoziciji nije uvek jasno koje je poreklo njenih motiva, tema i ritmova.

Afrobrazilski ritmovi i melodije pomno su utkani u većinu dela Paula Bellinatija pa tako i u kompoziciji Jongo koja će biti izvedena na ovom koncertu. Prvobitnoj verziji za duo gitara, usledile su brojne prerade samoga autora, među ostalim one za džez ansambl i orkestar, za gitaru i orkestar te za solo-gitaru. Za drugu verziju, komponovanu 1982., Bellinati je 1988. osvojio prvu nagradu na osmom takmičenju Carrefour Mondialde la Guitare na Martiniku. Na programu je i četvrti stav Fandango iz Kvinteta za gitaru i gudače Luiđija Boherinija u obradi britanskog gitariste Džeremija Sparksa koja je deo standardnog repertoara gitarističkih kvarteta te ujedno i ovog koncerta.

Svih osam spomenutih gitarista diplomiralo je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darka Petrinjaka. Festivalska publika, prepoznata kao vrsni poznavatelj i ljubitelj gitare kao instrumenta, većinu od ovih osam gitarista koji će podeliti pozornicu u Dvoru imala je priliku već ranije upoznati. Tako je na primer zajednički nastup gitaristima Zoranu Dukiću, Petritu Çeku, Tvrtku Sariću i Maroju Brčiću prošle godine doneo Nagradu Orlando, a istom nagradom pre nekoliko godina nagrađen je i gitarski duo Maroje Brčić i Zoran Dukić.

Pogledajte još