Digital 2018 - Darko Buldioski: Političke kampanje su jednako prljave kao i ranije, samo su vidljivije

Ovogodišnji - #Digital2018 - trajaće 2 dana - 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

U panelu "MANDŽURIJSKI KANDIDAT: TRŽIŠTE POLITIČKIH KONSULTACIJA U DIGITALNOM DOBU" učestvovaće i Darko Buldioski, osnivač digitalne agencije New Media MK, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Šta je digitalno doba promenilo u političkim kampanjama - da li su one danas prljavije, nemoralnije, kako ih često nazivaju, zbog toga što politički kandidati i njihovi marketinški stručnjaci koriste mnogo više alata za komunikaciju?

- Smatram da su jednako prljave kao i ranije, samo što danas postoji malo više javno vidljivih tehnika i više kanala za kominukaciju. Stvari se jako brzo menjaju i veoma je teško ispratiti sve to, a kamo li regulisati. Opcije su brojnije, te se veoma brzo razvijaju različite taktike koje mogu biti korisne samo nekoliko dana, ali je i to nekad sasvim dovoljno kako bi se ispratila željena poruka različitim, ali jako tesno definisanim ciljnim grupama. To je i osnovna razlika – danas je znatno lakše prilagođavati poruke i čitavu komunikaciju prema različitim karakteristikama koje su specifične za različite cijne grupe.

Mogu li društvene mreže danas uticati na to ko će dobiti izbore? Kako vam se čini sve ovo što se dešavalo sa Trampom, Fejsbukom i uzimanjem podataka korisnika?

- Naravno da mogu i da utiču. Ipak, mislim da se ne trebamo fokusirati toliko na same kanale, već na korisnike i na načine na kojima oni menjaju vlastite percepcije, odnosno kako oni između ostalog kreiraju svoje stavove pod uticajem društvenih mreža. Danas je odnos prema činjenicama i prema medijima znatno različit od onoga što je bilo pre samo nekoliko godina. I pored dostupnih mehanizma za proveru određenih činjenica, u diskusijama na društvenim mrežama, svedoci smo toga, često preovlada popularniji ili rašireniji stav u odnosu na onaj koji je zasnovan na faktima.

Kakvo je tržište političkih konsultacija u digitalnom dobu danas u Makedoniji? Da li se agencije bore upravo za ovakve poslove?

- Većina velikih agencija, kada je reč o političkoj komunikaciji, drži sebe sa strane. Kada se uključe, onda je to u delu osnovne kreative, razvoja poruke i TV produkcije. Retko ko radi operativno digitalnu strategiju. Političke partije uglavnom sve pokrivaju same, sa vlastitim resursima, a dopunski angažuju domaće i češće strane eksperte.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Pogledajte još