Izmene zakona za jačanje nezavisnosti NBS

BEOGRAD, 11. juna 2010. (Beta) - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je u petak da bi izmene Zakona o centralnoj banci trebalo da ojačaju njenu nezavisnost i samostalnost, a da je njena finansijska nezavisnost neophodan preduslov za ostvarivanje svih vidova nezavisnosti.

"Ključne novine u zakonu su jačanje sva četiri ključna kriterijuma nezavisnosti i samostalnosti NBS, a to su funkcionalna, institucionalna, personalna i finansijska nezavisnost", rekao je Jelašić obrazlažući predložene izmene Zakona o NBS u Skupštini Srbije.

Princip samostalnosti i nezavisnosti centralne banke je, kako je naveo guverner u ostavci, sredstvo za ostvarivanje njenog osnovnog cilja, a to je postizanje i održavanje stabilnosti cena i stabilnosti finansijskog sistema.

Jelašić je rekao da je radi jačanja institucionalne nezavisnosti izričito propisana zabrana državnim organima, organizacijama i drugim licima da ugrožavaju samostalnost i nezavisnost NBS ili da vrše uticaj na nju u obavljanju svojih funkcija.

Izmenama zakona, kako je kazao Jelašić, predviđeno je osnivanje izvršnog odbora NBS koji će preuzeti sva ovlašćenja dosadašnjeg monetarnog odbora i na koji će biti prenesen deo ovlašćenja guvernera.

Pogledajte još