Digital 2018 - Marko Mudrinić: Publika je navikla na PR sadržaj i više na njega ne obraća pažnju

Ovogodišnji - #Digital2018 - trajaće 2 dana - 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

U panelu "KO ĆE OVO DA PUSTI: PR U REGIONU MALIH BUDŽETA, DOMINANTNE DRŽAVE I MEDIJSKOG REKETA" učestvovaće i Marko Mudrinić, Managing Director, Netokracija, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako danas doći do medija svojim projektom, akcijom, kampanjom…? Da li je posao PR danas mnogo teži nego što je to bio ranije?

- Smatram da je važno napraviti podelu. Veliki broj kompanija i brendova danas pokušava da se probije u medije kako bi se za njih čulo, kako bi se korisnici upoznali sa njihovim proizvodima i uslugama. Takva vrsta sadržaja u najvećoj meri nije zanimljiva medijima, pogotovo onim nišnim. Veliki broj PR menadžera tako pokušava da u prvi plan istakne proizvod, na poprilično napadan način - nešto poput banera na sajtovima na koje sami čitaoci više ne obraćaju pažnju.

Jednostavno, publika je navikla na PR sadržaj i više na njega ne obraća pažnju. Brendovi, ali i mediji koji ustupaju svoj prostor, moraju razmišljati "izvan kutije", okrenuti se autorskom sadržaju i postaviti konkretne ciljeve koje takva kampanja treba da ispuni. U tom smislu, posao PR-a danas su u potpunosti preuzele kolege iz marketinga.

S druge strane, vidimo da isto tako veliki broj kompanija ne uspeva da se izbori sa eksternom komunikacijom na digitalnim kanalima. Ukoliko mene pitate, ovo je daleko važnije polje koje zahteva konstantnu pažnju i posvećenost PR menadžera. "Probijanje" u medije i plasiranje PR saopštenja odavno je izgubljena bitka. Štaviše, mislim da je danas daleko lakše doći do takvog sadržaja, ali pitanje koje svi zajedno treba da postavimo jeste koliko je taj sadržaj zapravo efikasan.

Kako vidite to što neke kampanje i akcije vidimo samo na društvenim mrežama?

- Kao dobru stvar, znak da je tržište konačno prepoznalo bitnost ciljanih kanala, a ne sveobuhvatne komunikacije i rasipanja sredstava. U industriji iz koje dolazim, daleko se više ceni nekoliko konkretnih lidova, nego hiljade i hiljade čitanja i otvaranja stranica iza kojih stoji potpuno promašena ciljna grupa. Mislim da je samo pitanje vremena kada će klijenti i brendovi u potpunosti preći na performance model, a pitanje je da li će mediji i portali tada biti spremni da im ponude nešto više od pregleda i klikova.

Na koji način Netokracija bira kome će posvetiti pažnju u moru mejlova/poziva/događaja koji svakodnevno stižu?

- Naša politika je oduvek ista i bojim se da nismo najomiljeniji kod PR menadžera, ali to je reputacija koju sa ponosom nosimo. Nemojte me shvatiti pogrešno, razumem da se ovde pitanje toga da neko jednostavno mora da uradi svoj posao, ali i naš posao kao kredibilnog poslovno-tehnološkog medija jeste da prozremo kroz more ponuda, upita i zivkanja. Na kraju dana, oni PR menadžeri koji neguju blizak odnos sa novinarima u smislu da će te obavestiti ranije o velikoj vesti ili će ti dati priliku da prvi objaviš informaciju koja je zaista relevantna i bitna za publiku, sa takvim menadžerima možeš da imaš normalan profesionalni odnos. S druge strane, neko ko te zivka i poziva na događaje koje njegov klijent organizuje a koji se tiču zaista suvoparnih stvari, takvim osobama se na kraju krajeva verovatno nećeš ni javiti.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Pogledajte još