IZBEGNITE IH: Sve što treba da znate o letnjim virozama

Bol u grlu i temperature, često obilno povraćanje i proliv su simptomi letnjih viroza kod dece, pa moraju da piju što više tečnosti. Ako je dete malaksalo, povraća i ima proliv obavezno treba da ga odvedete lekaru.

Enteroviroze, akutne zaraze koje uzrokuju enterovirusi, javljaju se tokom leta i to najčešće kod dece i mlađih odraslih osoba.

Reč je o upali sluznice grla i disajnih puteva, a neretko i crevne sluznice, što uzrokuje učestale vodenaste stolice i povraćanje. Bolest se, osim toga, manifestuje i povišenom temperaturom, bolovima u stomaku i grlu.

Najčešći način zaraze su prljave ruke, pa je najvažnije prati ih često i temeljno.

Kad smo napolju dobro je koristiti vlažne maramice s dezinfekcionim sredstvom i gelove za suvo pranje ruku koji su prikladni za putovanja. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slabiji apetit i glavobolja.

Nagli porast temperature

Kako za lečenje enteroviroza nema posebnog leka, terapija je simptomatska. Najvažnije je skidanje temperature, unos dovoljno tečnosti i mirovanje, što je ujedno i osnova lečenja. Najopasnija nuspojava blagih letnih viroza je dehidracija, pa je hidratacija organizma jako bitna.

Letnje viroze

Prosečno traju od tri do četiri dana što zavisi od kliničke slike i imunološkog statusa deteta. Lako ih možete prepoznati po nespecifičnim temperaturama. Početak im je iznenadan i buran, deca imaju temperaturu između 38 i 40 stepeni Celzijusovih, klonula su i žale se na glavobolju uz proliv i povraćanje.

Zaraza na bazenima

Kako bi se sprečile enteroviroze i skratilo njihovo trajanje ako dete ipak oboli, važno je stalno održavati higijenu nosa vlaženjem fiziološkim rastvorom, hao i higijenu ušiju. Kod kupanja u bazenu veća je mogućnost zaraze enterovirusima, pa se preporučuje pažnja da deca dok rone ne gutaju vodu iz bazena.

Razni simptomi enteroviroza

Antibiotici, kao i kod ostalih virusa, ne pomažu, pa ih ne treba ni očekivati ni tražiti od lekara. Kod doktora idite u slučaju da je dete malaksalo i ne uspevate ga sami rehidritirati, jer povraća i ima proliv.

Osim toga, simptomi, zavisno od vrste viroze, mogu biti i bolni mehurići ili ranice na nepcu, konjunktivitis ili egzantem (osip koji podseća na ospice).

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još