Advokatska komora traži povlačenje zakona

BEOGRAD, 11. juna 2010. (Beta) - Advokatska komora Srbije zatražila je u petak od Vlade Srbije da iz Skupštine Srbije povuče Predlog zakona o elektronskim komunikacijama zbog toga što on predviđa da policija i službe bezbednosti bez dozvole suda mogu da dobiju podatke o elektronskim komunikacijama.

"Ovim predlogom Zakona je predviđeno da se, bez dozvole suda i pod nejasnim okolnostima, povređuju Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Univerzalnom deklaracijom UN o ljudskim pravima garantovana ljudska prava na privatnost komunikacije (tajnost pisama i drugih sredstava opštenja) i pravo na zaštitu ličnih i porodičnih podataka", saopštila je Komora.

U saopštenju se upozorava da bi usvajanje tog zakona imalo "nesagledive i neželjene posledice" po građane Srbije i za samu državu. "Ukoliko Vlada Srbije ne povuče predlog ovog zakona, Advokatska komora Srbije poziva narodne poslanike da ulaganjem amandmana i glasanjem izmene predložena rešenja koja su u suprotnosti sa Ustavom Srbije", navedeno je u saopštenju, koje je potpisao predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Pogledajte još