Geni krivi za poremećaje u učenju

Suprotno uvreženom naučnom verovanju, najnovija istraživanja britanskih neurologa kazuju da postoji velika verovatnoća da je za poremećaje učenja kriv jedan gen, nagovestili su naučnici u studiji posle višegodišnjeg praćenja ponašanja blizanaca

"Novi podaci pokazuju da su geni 'stručnjaci opšte prakse' a ne specijalisti za pojedine funkcije organizma - kao što mnogi misle", saopštili su neuropsihijari iz londonskog Instituta za neurologiju i psihijatriju. Oni su podsetili da je studija izrađena na osnovu istraživanja na 15.000 britanskih blizanaca starih dve, tri, četiri i sedam godina. 

"Uticaj gena na uobičajene teškoće u učenju nisu specifične za svaki poremećaj" - utvrdio je profesor Piter Plomin koji je rukovodio istraživanjem. Po njegovom mišljenju, studija je pokazala da su geni koji utiču na uobičajene teškoće kao što su čitanje, matematika i strani jezici zapravo isti kao i oni pronađeni u normalnim varijacijama u sposobnosti učenja. 

U isto vreme, gen povezan s jednim od poremećaja učenja najverovatnije će biti "angažovan" i u drugim teškoćama u učenju. "Pronašli smo iste gene odgovorne za sposobnost i nesposobnost učenja. U nekom smislu, nenormalno je normalno. Zapravo, ne postoji nemogućnost i nesposobnost već je reč o prostoj distribuciji gena" - smatra profesor Plomin. On je ocenio da je "previše vremena i energije utrošeno u pokušaj da se izoluju specifični geni i da se stave u vezu sa specifičnim poremećajima učenja". To je, smatra on, bio previše paničan pokušaj za koji je njegovo istraživanje pokazalo da je pogrešan. "Postoji 'opšti skup' gena koji deluju u mozgu i utiču na sve procese učenja" - naglasio je Plomin. On je takođe najavio da će sledeći korak u istraživanju biti identifikovanje genetskih skupova koji najviše utiču na poremećaje učenja u prvim godinama škole. Oko 10 odsto dece u početnim razredima škole pati od neke forme poremećaja i teškoća u učenju - otkrila su Plominova istraživanja.

(FoNet)

Pogledajte još