IAKO JE LETO: Četiri vrste pića ne bi trebalo da pijete kada dehidrirate

Tokom leta je lako dehidrirati, posebno u vreme kada temperature u svetu obaraju rekorde. Zbog toga je važno u organizam unositi dovoljno tečnosti kako bi se telo lakše borilo sa visokim temperaturama.

Međutim, mnogi greše kada pokušavaju da spreče dehidraciju pijući pogrešne napitke.

Energetski napici

Bez obzira na to da li trčite ili ne, tzv. "sportska pića" mogu izgledati privlačno kada ste izloženi suncu, međutim, treba imati na umu da su ta pića namenjena sportistima koji gube elektrolite, poput natrijuma i kalijuma, zbog naporne i dugotrajne fizičke aktivnosti. Međutim, ako ih piju prosečne osobe, ona podrazumevaju unos kalorija, veštačkih zaslađivača i ugljenih hidrata.

Veštački sokovi

Ako mislite da pravite dobar izbor time što uzimate sok umesto gaziranog pića, varate se. Sokovi su štetni i imaju zanemarljivu hranjivu vrednost. Sadrže veliku količinu šećera i konzervansa, pa sa ne mogu smatrati zdravima. To važi i za sokove sa komadićima voća.

Vitaminizirana voda

Vitaminizirana voda je nezdrava i nepotrebna. Voda je svakako potrebna organizmu, ali ako pijete onu sa dodatkom vitamina, možete da preterate, posebno ako vaša ishrana sadrži dovoljno vitamina. Vitaminska voda takođe sadrži šećer, čija količina može čak da bude jednaka onoj u gaziranim sokovima.

Ledeni čaj

Ledeni čaj je ukusan napitak, a posebno prija tokom leta. Ipak, treba imati na umu da flaširani ledeni čajevi sadrže šećer, čak i u dijetalnoj verziji, odnosno sintetičke zaslađivače. Ipak, stručnjaci priznaju da je od navedenih opcija ledeni čaj najbolja, jer je barem bogat antioksidansima. Alternativu navedenim pićima možete i sami da napravite. Najbolje je u hladnu vodu dodati limun, breskve, krastavce ili kamilicu.

Izvor: Klix.ba
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.