Izložba umetnosti homoerotike u Varšavi

VARŠAVA, 12. juna 2010. (Beta) - U Narodnom muzeju u Varšavi otvorena je izložba Ars homo erotika, unapred nazvana kontroverznom, jer se u ustanovi koja se smatra konzervativnom izlaže 250 dela homoerotične umetnosti od renesanse do današnjih dana.

Svečano otvaranje izložbe u petak uveče je prošlo bez najavljenih žestokih uličnih protesta jer se demonstranti nisu pojavili. Žučni sporovi preko medija ipak ne jenjavaju zbog odluke Narodnog muzeja da prikaže dela likovne umetnosti koja često prećutno nisu smela da se prikazuju zbog homoerotičnih aluzija.

Konzervativni poljski krugovi čak su optužili direktora muzeja Pjotra Pjotrovskog da novcem poreskih obveznika propagira homoseksualnost, a da je sledeći korak verovatno slična "reklama" za pedofiliju, zoofiliju ili nekrofiliju.

"To je prva izložba u istoriji poljskih muzeja koja približava tradiciju i probleme homoerotične umetnosti. Naziv izložbe ukazuje na vezu između umetnosti i žudnje za osobom istog pola. Trebalo bi da približi i problem politike prema sadašnjim pravima homoseksualnih manjina", rekao je novinarima kustos Pavel Leškjevič predstavljajući izložbu.

Pogledajte još