POMOZITE SEBI: Tri najbolja načina da ublažite bol u leđima!

Donji deo leđa predstavlja vezu između gornjeg i donjeg dela tela i kao takav nosi veći deo naše telesne težine.

Dobra je vest da ovaj neugodan simptom u većini slučajeva prolazi kroz nedelju do dve i to uz osnovnu brigu o samom sebi. Međutim, ako je bol snažan ili traje nekoliko nedelja, treba da se potraži pomoć lekara.

Protivupalni lekovi

Ako ste odlučili da budete jaki i pustiti da vreme učini svoje, ipak možete da olakšate bol lekovima poput ibuprofena koji će prema istraživanjima najbolje da deluje na ovu vrstu boli.

Hladno-topli oblozi

Možete da se poslužite i kesicom smrznutog graška prvih 48 sati dok bol malo ne popusti. Ako možete da izdržite, stavite ga na bolno mesto oko 10-ak minuta, nekoliko puta na dan. Kada prođe ovo razdoblje, hladne obloge zamenite toplim peškirom.

Hladni oblozi "zatvaraju" kapilare i usporavaju protok krvi na tom delu tela što pomaže pri smanjivanju otoka, dok topli oblozi opuštaju zategnute mišiće i pojačavaju cirkulaciju pa dovode više kiseonika do tkiva.

Pravilna obuća

Nekada je bol u donjem delu leđa direktno povezana sa stanjem stopala pa se javite ortopedu koji će ih pogledati i analizirati način na koji hodate – nepravilan gaz može da dovede do bolova u leđima. Tu će vam pomoći ortopedski ulošci, ali i fizikalna terapija može da bude od velike pomoći.

Izvor: Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još