Festival hrane i pića

Vrelih plus 35 u hladu nisu uspeli da pobede apetit Beograđana. U utakmici tropska vrelina - hrana, pobedio je dobar zalogaj.
Beogradski festival hrane i pića, koji se prvi put organizuje 12. i 13. juna na Kalemegdanskoj tvrđavi odneo je prevagu nad vrelim junskim danom.

Domaćini najvećeg piknika u gradu bili su restorani, ketering službe, vinarije, poslastičarnice. Ukupno više od 30 izlagača. Za nekog, sve što izbirljivo čulo ukusa može poželeti, za nekog, sve ono što možete videti skoro svakog dana na promocijama u većim tržnim centrima.

Sve to, rekli bi mnogi, nije bitno ako se zna da Festival ima društveno odgovorni karakter jer promoviše pravilno odlaganje i recikliranje ostataka ambalaže. Sva harana koja preostane s Festivala biće donirana u Banku hrane.

- Mislili smo i na najugroženije i povezali smo se sa Fondom "Hrana za sve". Nije mi poznat podatak koliko svakog dana ostane hrane u nekom restoranu, ali sigurna sam da se radi o velikim količinama. Cilj nam je da restoranima, hotelima i svim pojedincima kažemo da postoji mesto gde preostalu hranu mogu da poklone, a ne da je bacaju. Svako može da donira hranu - kaže za naš portal pr Festivala Slavica Pešić.

Ćevapčići i sarme osvojlili i strance

Srpska kuhinja je važna odrednica pri dolasku stranih turista u Srbiju, potvrđuje nam i Slavica Pešić.

- Gosti iz Evrope uglavnom hvale naš noćni život i hranu. Iako je naša tradicionalna kuhinja nešto teža, na goste obavezno ostave utisak ćevapčići i sarme. Ovog puta smo se prilagodili visokim letnjim temperaturama, pa postoje, na primer, štandovi sa makrobiotičkom hranom gde ima dosta voća i povrća, hladnih supa.

U znanku fudbala

Posebu pažnju posetilaca Festivala privukla je maketa ogromne "fudbalske" torte, po uzoru na najpoznatije svetske poslastičare, čije ste veštine do sada mogli da gledate samo na kablovskoj televiziji.

Miloš Marović je šef proizvodnje poslastičarnice "Mama's buscuit house" a kako čujemo i umetnik poslastičarskog zanata.

- Kada ova torta ne bi bila maketa težila bi oko 40 kilograma, naša tema je ovog puta Svetsko prvenstvo u fudbalu, stadion na nekoliko spratova sa figurama reperezantivaca Srbije, selektorom Radomirem Antićem i fudbalskom loptom na vrhu. Za ovakvu tortu bilo bi potrebno oko sedam ili osam kilograma šećera, desetak litara pavlake. Ovakva jedna torta koštala bi oko 800 evra - kaže Marović.

Poslastičari nam kažu da su ove torte i ukusne, a ne samo privlačne za oko i dodaju da imaju veliko poštovanje za rad u kućnoj varijanti.
- Svaka domaćica ima svoju omiljenu tortu i mogu da se takmiče sa poslastičarima - kaže Marović.

Da zalogaji "lakše klize" pobrinuli su se bubnjari Dragoljuba Đuričića, balerine Pozorišta na Terazijama, Jovan Maljoković i Ana Sofrenović i finalistkinja takmičenja "Ja imam talenat" Marija Lazić.

Sutra na Beogradskom festivalu hrane i pića nastupaju Hor "Čarolija" za najmljađe i Tijana Dapčević. Od 16.00 do 18.00 na programu je utakmica Srbija-Gana, posle ćega sledi proglašenje nagrada. Festival zatvaraju svojim nastupom pobednici tamkičenja "Ja imam talenat" Pilerovi.

Pogledajte još