PREMIJERNO IZVEDENA PREDSTAVA "POD BALKONIMA": Istorijski povratak Ranka Marinkovića na "Igre"

Predstava "Pod balkonima" u režiji Darija Harjačeka i u dramaturgiji Vedrane Klepice, na temelju izbora iz proze Ranka Marinkovića, premijerno je na 69. "Dubrovačkim letnjim igrama" izvedena sinoć, 18. avgusta u parku kampusa Univerziteta u Dubrovniku, a na programu "Igara" je i večeras, 19. avgusta, te svaku večeri do srede, 22. avgusta s početkom u 21.30 sati.

Predstava progovara na više nivoa i pred gledaoce donosi britku kritiku društva uz karakterističan Marinkovićev humor, a njegov istančani mediteranski senzibilitet dodatno je podvučen uspešnim dramaturškim pristupom. Vreme je tek pred Drugi svetski rat, fašizam buja, ekonomski odnosi se raspadaju i ljudi nisu sigurni kako će održati svoju vlastitu egzistenciju, kako će održati svoje  domove i porodicu. Predstava otvara temu takve propasti, temu klasnog pitanja i odnosa s Bogom, odnosa prema ideji nade te odnosa prema zajednici. Iako su protagonisti sjajno izgrađeni likovi usamljenika, izgnanika, neprilagođenih, predstava zapravo govori o zajednici i pita se kako jednu zajednicu spasiti od propasti. Savremenost teksta i sličnost s današnjim političkim, društvenim te ekonomskim trenutkom je zapanjujuća.

Bard Mediterana, viški Volter, i najveći hrvatski književnik druge polovine 20. veka, Ranko Marinković za Dubrovnik je bio intimno i porodično vezan, a njegov uticaj na hrvatsko pozorište, preko dramskih komada te niza godina predavanja na zagrebačkoj Akademiji dramske umetnosti, neizmeran je, iako je na "Igrama" izveden samo "Zagrljaj" 1959. i "Glorija" 1980. Ne čudi stoga što je festivalska publika pozdravila Marinkovićev povratak na "Igre" ovim otkrovenjem koje koristi elemente svih novela iz zbirke "Pod balkonima" no struktura teksta se najviše bazira na novelama "Ni braća ni rođaci" te grotesknoj "Mislilac nad osam grobova".

Sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih ostrvskih ridikula, patrijarha, prosečnih i manje prosečnih individua ostvarili su članovi Festivalskog dramskog ansambla: Nikša Butijer, Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Dado Ćosić, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografkinja Doris Kristić. Muziku potpisuje Nenad Sinkauz, a dizajn svetla Elvis Butković.

Dario Harjaček jedan je od najistaknutijih hrvatskih pozorišnih reditelja mlađe generacije, do sada je režirao u gotovo svim hrvatskim pozorišzima, a predstave koje je radio višestruko su nagrađivane posebno u segmentu glumačkih nagrada što svedoči njegovu duboku opredijeljenost prema teatru koje svoje težište interesa bazira na igri, propitivanju mehanizma i slojevitosti funkcionisanja ljudske psihologije i begu od sveprisutne spektakularizacije. Festivalskoj publici dobro je poznat još od dramskog ostvarenja "Kate kapuralica" (2011.). U maju ove godine objavio je svoj prvi roman "Sanjica Lacković" koji je nedavno predstavljen i u sklopu programa 69. "Igara".

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još