PLIVANJE: Sport koji je najefikasniji za skidanje masnih naslaga na stomaku

Iako plivanje možda nije prvi sport na koji pomislimo kada želimo da se rešimo masnih naslaga s područja stomaka, možda bi ipak trebalo da o njemu razmislimo.

Nijedna vežba neće istovremeno sagoreti kalorije, ubrzati metabolizam i zategnuti baš svaki mišić u našem telu kao ova aktivnost. Sat vremena laganog plivanja sagoreva oko 500 kalorija, dok intenzivniji oblici poput leđnog plivanja mogu sagoreti do 700 kalorija.

Tajna je u tome što je voda čak 800 puta teža od vazduha. Otpor svim našim mišićima pruža se iz različitih smerova, a istovremeno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj gotovo ni sa jednom drugom vežbom van vode. Upravo je zato to jedna od najboljih mogućih vežbi za svakoga od nas.

Kada donesemo odluku o plivanju kao načinu rekreacije, treba imati na umu kako da mu pristupimo. Pogrešno je odmah očekivati da ćemo već prvog dana moći da plivamo sat vremena.

Već nakon četiri minuta plivanja većina ljudi se oseća iscrpljeno. To se događa zbog toga što se naša pluća moraju prilagoditi novom načinu disanja, kardiovaskularni sistem radi na potpuno drugačiji način, a za pokretanje u vodi potreban nam je svaki mišič.

Zato je potrebno krenuti postupno, što će dugoročno dovesti naše telo u savršenu formu, a masne naslage na stomaku postaće stvar prošlosti.

Pre svega, procenite svoje trenutno stanje. Čak i ako ste sasvim prosečan plivač, itekako možete suzbiti masne naslage, ali pripazite da svoje vreme u vodi zaista produžujete postepeno. Pre samog plivanja obvezno je potrebno zagrejati mišiće. Tako ćete ih pripremiti za povećanje cirkulacije krvi u celom telu, koja ih očekuje tokom samog plivanja. To možete učiniti hodanjem u plićoj vodi, a oni veštiji mogu pokušati i sa jogom u vodi.

Kada ste u vodi, potrebno je plivati barem 30 minuta kako bi vežba u periodu od nekoliko nedelja pokazala rezultate. Ali ne zaboravite ni da pravite pauze i da menjate stilove plivanja kako biste sebi olakšali. Uz to topljenje masnih naslaga zavisi od stalnog pokreta pod otporom, a ne o vrsti vežbi koju izvodite.

Nakon završetka plivanja potrebno je polako izaći iz vode kako bi se telo opet prilagodilo novim uslovima i kako bi se smanjio broj otkucaja srca.

Za najbolje rezultate potrebno je plivanje kombinovati s zdravom ishranom i što manjim unosom zasićenih masti kako bi se povećao vaš potencijal sagorijevanja kalorija.

Izvor: Lepota&Zdrvlje
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.