NVO:Hapšenje Ratka Mladića je moralna obaveza Srbije

BEOGRAD, 13. juna 2010. (Beta) - Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića koji je "glavni vinovnik genocida" u Srebrenici, moralna je obaveza Srbije, piše u saopštenju više nevladinih organizacija i udruženja povodom 15 godina od tog zločina.

"Prošlo je 15 godina od genocida u Srebrenici, a glavni vinovnik tog zločina Ratko Mladić je još na slobodi. To je moralna hipoteka Srbije sa kojom se ne može napred. Brojne generacije mladih koje dolaze, taoci su te hipoteke i nespremnosti vlade da izvrši svoje obaveze prema Haškom tribunalu. Ali pre svega svoje moralne obaveze prema žrtvama i budućnosti Srbije", piše u tekstu više od 20 organizacija i udruženja.

U saopštenju koje je u nedelju distribuirao Helsinški komitet za ljudska prava u Srbiji, te organizacije su zatražile od "Vlade Srbije da bez odlaganja uhapsi Mladića i preda ga Haškom tribunla".

NVO su podsetile da je Međunarodni sud pravde doneo presudu po tužbi BiH, kojom je utvrdio genocid u Srebrenici, a Srbiju proglasio odgovornom za nesprečavanje genocida.

Navodi se i da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju takođe doneo nekoliko presuda koje potvrđuju genocid u Srebrenici.

Pogledajte još