Dubrovačke letnje igre zatvara orguljaška zvezda Kameron Karpenter sa Simfonijskim orkestrom HRT-a

Igre zatvara orguljaška zvezda Kameron Karpenter sa Simfonijskim orkestrom HRT-a

U velikoj koncertnoj završnici 69. Dubrovačkih letnjih igara nastupiće vrhunski američki orguljaš Kameron Karpenter sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije kojim će dirigovati italijanski dirigent Danijel Rustioni, ispred crkve sv. Vlaha u subotu, 25. avgusta s početkom u 22 časa. Koncert će prenositi HRT na svom televizijskom Prvom programu te radijskom Trećem programu.

Spektakularni muzički događaj zaključiće 69. Dubrovačke letnje igre programom koji festivalskoj publici donosi Rahmanjinove Varijacije na Paganinijevu temu u obradi koju potpisuje sam Kameron Karpenter, a svoju verziju kompozicije opisuje kao „Rahmanjinova na steroidima“. Uslediće Finale Simfonije br. 1 Luisa Vijerna, francuskog kompozitora i glavnog orguljaša crkve Notre-Dame u Parizu, a kobni srčan udar od kojeg je preminuo 2. juna 1937., dogodio se za vreme njegovog 1750. orguljaškog recitala upravo u spomenutoj crkvi. Od šest stavki prve simfonije, danas je najpoznatiji upravo završni Finale, koji je kompozitor nazivao „moja Marseljeza“. Koncert će zaključiti orguljaška Simfonija br. 3 u c-molu, monumentalno delo francuskog kompozitora Kamij Sen Sans koji je nakon što je završio komponovanje izjavio:

- Dao sam sve što sam imao dati. Ono što sam tu postigao, neću nikada više postići - svestan da je ostvario zadnji poduhvat u simfonijskoj formi.

Svojom izuzetnom muzikalnošću, bezgraničnim tehničkim sposobnostima i pionirskim duhom, Kameron Karpenter je već ostavio trag u savremenoj istoriji muzike. Neue Zürcher Zeitung okarakterisao ga je kao „istinskog ,muzičkog pionira i virtuoza u klasičnom smislu reči“. Karpenter je rođen 1981. godine u Pensilvaniji u SAD-u. Pored mentorke Bet Eter, podučavali su ga Džon Bertalot i Džejms Liton. Na North Carolina School of Arts studirao je kompoziciju i orgulje kod Džona E. Mitčenera. Od samog dovršetka izrade njegovog instrumenta pod nazivom Međunarodne putujuće orgulje 2014. godine Cameron prkosi početnoj skepsi spram ovog digitalnog instrumenta te ga je kreirao na najprestižnijim svetskim pozornicama. Sad već gotovo isključivo nastupa na ITO-u kako na recitalima tako i na koncertnim nastupima. Izrađen po meri prema Karpenterovim nacrtima, ovaj instrument omogućuje nastupe na gotovo svakoj lokaciji na svetu. Nakon albuma If You Could Read My Mind (2014.), nagrađenog nagradom ECHO, u proleće 2016. godine izašao je All You Need is Bach, njegov drugi album za Soni Klasikal.

Pored toga, on je prvi orguljaš nominovan za nagradu Gremi u istoriji, i to za album Revolutionary koji je snimio za Telarc. Karpenter je za orgulje prilagodio više od 100 dela. Svoja prva dela komponovao je tokom studija na Julliardu u Njujorku od 2000. do 2006. godine, gde je istovremeno pohađao časove klavira kod Milesa Fuska. Nemačka filharmonija Bremen izvela je 2011. godine u dvorani Kölnske filharmonije njegov koncert za orgulje i orkestar Scandal. Godine 2012. primio je nagradu Leonard Bernstein muzičkog festivala Schleswig-Holstein. Tokom ove sezone Karpenter je gostujući umetnik kuće Konzerthaus Berlin i nastupa u različitim koncertnim formatima.

U dobi od 35 godina, Danijel Rustioni jedan je od najuticajnijih dirigenata svoje generacije. Godine 2013. dodeljena mu je Međunarodna operna nagrada za najbolje nove muzičare godine, a nedavno je imenovan glavnim dirigentom Nacionalne opere u Lyonu dok je trenutno glavni dirigent Orkestra Toskane. U ovoj sezoni debitovao je u Metropolitanu ravnajući Aidom. Diplomirao je na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu, gde je studirao orgulje, klavir i kompoziciju.

Dirigovanje je učio kod Gilberta Serembea, zatim na Muzičkoj akademiji Čigijana u Sijeni u razredu Đanluiđija Gelmetija te na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Maestru Rustioniju ovo će biti drugi put na čelu HRT-ovih simfoničara; prvi put je s njima sarađivao u Zagrebu, u Majstorskom ciklusu u martu 2017. godine.

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije jedan je od najstarijih evropskih radijskih orkestara: izrastao je iz orkestra osnovanog 1929. godine pri tadašnjem Radio-Zagrebu, samo šest godina nakon osnivanja prvog evropskog radijskog orkestra. Današnji naziv nosi od 1991. godine. Od sezone 2015./2016. šef-dirigent je maestro Enriko Dindo. Jedinstvenom programskom orijentacijom, u čijem je središtu kontinuirano izvođenje i poticanje nastanka dela hrvatskih autora, uz negovanje standardnog, ali i manje poznatog repertoara, Simfonijski orkestar HRT-a pretvorio se u jedno od ključnih izvođačkih tela u Hrvatskoj. S Dubrovačkim letnjim igrama redovno surađuje, a zadnjih nekoliko sezona, kao i ove, pripada mu čast zatvoriti festival.

Nakon koncerta uslediće kratka ceremonija zatvaranja 69. Igara, s predstavnicima ovogodišnjeg dramskog, ali i muzičkog festivalskog anasambla.

Foto: Promo

Pogledajte još