DVE DECENIJE POSTOJANJA KOLONIJE "BOŠKO PETROVIĆ": XIII saziv Kolonije tapiserista Ateljea 61

U godini u kojoj obeležava dve decenije od svog nastanka Internacionalna kolonija tapiserista „Boško Petrović“ Ateljea 61, se na simboličan način vratila svojim počecima. Ili im učinila omaž, odlučivši da ove godine, po pozivu, na trinestom sazivu Kolonije tapiserista Ateljea 61 učešća uzmu isključivo domaći umetnici, i to: dizajnerka tekstila iz Beograda, Maja Gecić; grafičarka i slikar iz Negotina, Sanja i Milan Radosavljević; vajarka iz Sremske Mitrovice, Sonja Jo, i novosadska slikarka, Sandra Janjatović.

Nastala kao plod ambicije i ideje o okupljanju umetnika srodnih interesovanja a različitih poetika i izraza, sada već davne,1998. godine, jednovremeno čineći da se radovima koji nastanu na Koloniji tapiserista „Boško Petrović“, bogati i čini permanentno živom i jedinstvena Zbirka tapiserija, Kolonija tapiserista A 61, postala je nezaobilazna tačka u agendi aktivnosti i programa ove ustanove kulture u nas. U tom smislu, ona se tradicionalno održava poslednjih nedelja avgusta,odnosno prve nedelje septembra, u prostorijama Ustanove za izradu tapiserija A 61, što je slučaj i ove godine, i kao takva je uvrštena u platformu Kaleidoskop EPK NS 2021, kao jedan od kultur punktova i produkcija, koji se ovih dana mogu obići i pohoditi, ukoliko ste ljubitelj i marišnik umetnosti i likovnosti.

Sam program XIII saziva Kolonije tapiserista A61 podrazumeva da u periodu od 20. do 28. avgusta, pet umetnika iz naše zemlje radi na svojim idejnim rešenjima, projektima, instalacijama ili kartonima, koji će u narednom periodu, biti izvedeni u radionici „Ateljea 61“ i postati trajnim delom njene Zbirke tapiserija.

Sandra Janjatović, slikarka iz Novog Sada, priznaje nam, da iako kadgodnji student novosadske Akademije umetnosti nije imala velikih predznanja o tapiseriji i njenim mogućnostima:

- Zaista sam prijatno iznenađena, što profesionalnošću i visokim kriterijumima same Kolonije, što mogućnostima koje tapiserijski izraz nudi, što baštinom i kulturnim nasleđem koju ovaj sveobuhvatni tapiserijski centar, „Ateljea 61“ čuva, neguje i populariše. U konsultacijama i istraživanju sa kolegama i istoričarkom umetnosti, odlučila sam se da radim videoanimaciju inspirisanu linijama,koje i jesu jedan od osnovnih motiva mojih slikarskih radova, a koje jednovremeno impliciraju i niti u tapiserijskom mediju. Po prvi puta se nalazim u koloniji, čiji učesnici su isključivo stručna lica i profesionalci, budući su naše kolonije, neretko skupovi amatera koji ne mogu i nisu u prilici da izlažu i nas, akademski obrazovanih koji uvek imamo tu mogućnost izlaganja - veli Janjatovićeva.

Stvaralačko-bračni par, Sanja i Milan Radosavljević, iz Negotina, su poslali, svako ponaosob, po svojih desetak radova, koje je Umetnički savet i zaposleni A 61 analizirao i pristigli na Koloniju sa idejom da urade kartone koje su izdvojili iz svog petogodišnjeg istraživanja mobilnih aplikacija:

- U eri it tehnologija, zaintrigirale su nas mobilne aplikacije, odnosno, način na koji njihove jednostavnije forme mogu postati sredstvom i načinom na koji se oblikuje likovni jezik. Razmišljajući o tapiseriji, kao autonomnom, likovnom i dekorativnom izrazu, došli smo do zaključka, a konsultujući se sa majstorima specijalistima tkanja i istoričarima umetnosti, da je moguće naše istraživanje mobilnih aplikacija kao likovnog sredstva, transponovati i u medij tapiserije- kaže slikar Milan Radosavljević.

Dizajner tekstila i profesor Visoke škole za dizajn i tehnologije iz Beograda, Maja Gecić priča da je tapiserijska umetnost polazišnica i prapočetak svega što je u dizajnu tekstila moguće učiniti i savladati:

-Baš zato za mene je ovo kolonijsko iskustvo i podsticajno i sadržajno i intrigantno.Sve su kolege različitih likovnih vokacija, tu su i stručna lica „Ateljea 61“, koji je zaista jedinstveni biserčić u moru inih ustanova i institucija kulture, ne samo u Srbiji, dočim i u svetskim promerima, a profesionalizam i visoki standardi-video prezentacije naših portfolija, diskusije, različiti pristupi radu, sve to doprinosi jednom odlično osmišljenom i načinu edukacije i otvaranju novih puteva u razmišljanju kuda ići u stvaralačko-poetičkom smislu - govori Gecićeva, koja se odlučila da na Koloniji tapiserista započne projekat „Nesvrstanih svetova“.

Masterantkinju vajarstva, Sonju Jo intrigirala je činjenica da se tapiseriji može pristupiti i putem drugih materijala koji nisu vuna ili ma koji vid prediva:

- U svom naučnom ali i drugim radovima,inače preispitujem i otvaram dihotomiju tradicionalno-savremeno. Činjenica da ću u svom radu za ovu koloniju koristiti materijale poput olovnih žica, kamena, kukuruzovine i druge, za mene je otvorila jednu sasvim novu dimenziju i pogled sagledavanja u odnosu, na ono što podrazumevamo pod klasičnom tapiserijom -veli vajarka.

XIII saziv Kolonije tapiserista „Boško Petrović“ Ateljea 61 sa Petrovaradinske tvrđave trajeće do 28. avgusta, a radovi umetnika-učesnika kolonije biće prikazani u okviru izložbe koja će biti upriličena u povodu 20-togodišnjice postojanja ove kolonije.

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Vladimir Zubac

Pogledajte još