Uzbečke izbeglice čekaju da uđu u Uzbekistan

OŠ, 14. juna 2010. (Beta-AP/AFP) - Oko 100.000 Uzbeka, koji su pobegli od sukoba u Kirgiziji, čeka na granici sa Uzbekistanom da uđe u tu zemlju, dok je njih 80.000 granicu već prešlo, izjavio je u ponedeljak predsednik Nacionalnog centra Uzbeka, Džalahidin Džalilatinov.

Novinar AP navodi da je video stotine uzbečkih izbeglica na ničijoj zemlji između dve granice, na prelazu nedaleko od grada Džalalabada.

U etničkim sukobima koji su počeli u četvrtak uveče između većinskih Kirgiza i manjinskih Uzbeka u južnom delu Kirgizije, najviše oko gradova Oš i Džalalabad, do sada je prema zvaničnim objavama Ministarstva zdravlja poginulo 117, a ranjeno 1.500 ljudi, navodi agencija AP. Agencija AFP je navela da je u dosadašnjim sukobima poginulo najmanje 118 ljudi.

Džalilatinov tvrdi da je do sada već sahranjeno 200 Uzbeka koji su poginuli u sukobima, dok je Međunarodni komitet Crvenog krsta naveo da su njegovi pripadnici videli da je samo na jednom groblju sahranjeno 100 Uzbeka.

SAD, Rusija i UN rade na dopremanju humanitarne pomoći avionima, dok je susedni Uzbekistan otvorio izbegličke kampove kako bi prihvatio talas izbeglica od kojih većina, po rečima uzbekistanskih zvaničnika, ima prostrelne rane od metaka.

Pogledajte još