Dobra saradnja Beograda i Haga

LUKSEMBURG, 14. juna 2010. (Beta) - Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je u ponedeljak u Luksemburgu da je saradnja Beograda i Haškog tribunala dobra i da očekuje da će srpske vlasti i dalje politički podržavati operativne službe koje tragaju za haškim beguncem Ratkom Mladićem.

Bramerc je u izjavi novinarima u Luksemburgu, gde je šefove diplomatija EU izvestio o saradnji zemalja Balkana sa Tribunalom, naglasio da je možda potrebno promeniti načine traganja i primeniti druge mehanizme za nalaženje haških begunaca i ponovio da je glavni cilj Haškog tribunala da se nađu Mladić i Goran Hadžić.

Glavni haški tužilac je rekao da očekuje da EU podrži takav pristup jer je "politika uslovljavanja i do sada davala dobre rezultate kada su u pitanju i haški i drugi međunarodni sudovi".

Na pitanje da li je na sastanku u ponedeljak sa ministrima EU rekao da Beograd u potpunosti sarađuje sa Haškim sudom, Bramerc je odgovorio da ni u jednom izveštaju do sada nije na taj način definisao saradnju jer je "saradnja proces".

Pogledajte još