MOGUĆE JE: Ojačajte imunitet za samo 24 sata

Ljudski imuni sistem je neverovatno kompleksan sistem i vrlo je bitno da funkcioniše dobro jer od njega zavise i drugi delovi tela. Umesto da čekate znakove prehlade, najbolje je da preduzmete preventivne korake kojim ćete da ojačate imunitet.

Nutricionistkinja Hana Brej daje nekoliko primera kako da tokom 24 sata poboljšate imunitet.

Dan započnite vodom sa limunom. Ne samo da će da vas hidrira, već će ovaj napitak da ima pozitivan učinak na probavni sistem u smislu pripreme za primanje hrane.

- Ovo je vrlo jednostavan način da povećate nivo C vitamina, ključnog sastojka za imuni sistem, a u kineskoj medicini se već godinama veruje kako pomaže u čišćenju i detoksikaciji - kaže dr Brej.

Takođe, preporučuje se konzumiranje dodataka ishrani koji podržavaju pozitivne bakterije dobre za crevnu floru.

Vaš ručak treba da bude šarenih boja. Narandža i povrće imaju visok nivo beta-karotena, dok ljubičaste vrste voća i povrća sadrže proantocijanidine koji su snažni antioksidansi.

- Imuni sistem traži različite sastojke kako bi bio zdrav. Jedenje duge različitih boja svakog dana je bitno. Zaboravite na sendviče i umesto toga spakujte svežu salatu duginih boja punu kvalitetnih proteina - kaže dr Brej.

Umesto da nakon ručka legnete ili sednete za kompjuter, dr Brej savetuje da prošetate. Na ovaj način snižavate nivo kortizola i povećavate nivo vitamina D. Šetnja se preporučuje u prirodi i zelenim oazama.

U poslepodnevnim satima jedite užinu bogatu proteinima. Nesoljeni kikiriki, orasi i semenke, kuvana jaja, ovseni kolači sa dimljenim lososom, štapići od povrća s humusom i čija puding su odlični za užinu.

Vežbajte kada ste odmorni, u protivnom ćete da narušite svoj imuni sistem.

Večerajte što ranije jer kasna večera može da ošteti probavni sistem i kvalitet sna, pa idite ranije u krevet. San i imunitet su usko povezani.

- Istraživanja su pokazala da su učesnici koji su imali dobar noćni san kreirali više zaštitnih antitela od onih kojima je nedostajalo sna. Nedovoljno spavanje negativno utiče na imunitet i slabi ga. Držite se regularnog vremena odlaska u krevet i izbegavajte svetlost ekrana elektronskih uređaja barem sat pre odlaska u krevet. Preporučuje se i da imate kupku u soli od magnezijuma i da čitate knjigu - zaključuje dr Brej.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još