MARS: Bolja (is)hrana danas - zdraviji svet sutra

Kvalitetna ishrana – dobra navika koja balansira ubrzani životni tempo

Društveni i tehnološki razvoj sa sobom su doneli brojne dobrobiti koje su olakšale našu svakodnevicu u mnogim segmentima. S druge strane nametnuli su ubrzani tempo života koji nije samo pitanje nedostatka vremena, već je postao najveća zdravstvena briga savremenog čoveka uz nagomilan stres i nekvalitetnu ishranu.

Da je kvalitetna ishrana dobra navika koja može balansirati ubrzani tempo života, svesni su i brojni proizvođači hrane koji danas nastoje da unapređuju svoje proizvode i sastojke koje koriste, razvijajući i kod potrošača svest o promeni svojih navika na bolje.

I ne samo svest. Potrošači danas žele da znaju šta se nalazi u hrani koju jedu i koju služe svojim prodicama, što je i razumljivo.

Zato je transparentnost postala bitan kriterijum vrednovanja kompanija - odnosno njihova otvorenost prema potrošačima i stavljanje na raspolaganje informacija o proizvodima koje im mogu pomoći da donesu informisane odluke. Primera radi, kompanija Mars, proizvođač svetski poznatih brendova hrane za ljude i kućne ljubimce, još davne 2007. među prvima je podigao marketing standarde na viši nivo, svestan svog uticaja širom sveta. Oni se, između ostalog, tiču nutritivnih informacija, pakovanja, načina promocije.

Sto posto proizvoda danas ispunjavaja obavezu da na prednjem delu ambalaže uključi nutritivnu deklaraciju koja jasno naznačava broj kalorija, količinu natrijuma, šećera, masti i zasićenih masti po obroku. Kao dodatak deklaracijama na pakovanju, informacije o nutritivnim vrednostima proizvoda su dostupne i na internetu.

Tokom 2016. godine, kompanija je najavila još jedan ambiciozan plan po motom Bolja hrana danas. Bolji svet sutra – a to je Milijardu zdravih zajedničkih obroka do 2021. godine širom sveta. Ovim planom Marsovi vodeći brendovi pokreću globalne akcije kojima inspirišu potrošače i saradnike da pripremaju zdrave obroke jednostavno, lako i u društvu prijatelja i porodice, okupljajući ih sve za zajedničkom trpezom koja je danas pomalo zaboravljena dobra navika. U protekle dve godine od početka projekta, kompanija je ostvarila skoro polovinu planiranih rezultata kroz različite inicijative – 400 miliona dostavljenih zdravih obroka, definisanih preporukama za ishranu od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Danas, 72% proizvoda (prema prodatoj zapremini) zadovoljava SZO preporuke za kalorije, dodatni šećer, natrijum i masti, koje su uključene u Mars kriterijume za nutricionističke vrednosti hrane. Do 2021. idući sadašnjim tempom, 95% portfolija zadovoljiće ove ciljeve.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još