Zahtev za istragu protiv uhapšenih iz Jabuke

PANČEVO, 15. juna 2010. (Beta) - Više tužilštvo u Pančevu u utorak je podnelo zahtev sudu za pokretanje istrage protiv petorice stanovnika Jabuke koji se sumnjiče za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti sa teškim posledicama.

"Predrag Spasić, Marko Stefanovski, Dejan Lešnikovski, Vladimir Stanišić i Srđan Bubalo se terete da su od 10. do 14. juna ove godine zajedno sa većim brojem N.N. lica, na čijem se otkrivanju radi, izazivali nerede sa nacionalnom netrpeljivošću prema Romima", izjavila je agenciji Beta tužiteljka Gordana Čolić.

Oni su sa još nekoliko stotina lica šetali ulicama sela u delu gde žive Romi, uzvikivali pogrdne poruke i pretnje i kamenovali njihove kuće, dodala je.

"Sve je rezultiralo ozbiljnim neredima u selu zbog čega su desetine policajaca morale da pružaju zaštitu Romima, a više romskih porodica je u strahu napustilo svoje kuće", navela je Čolić. U Jabuci su od prethodne večeri jake policijske snaga pojačane odredom Žandarmerije i u utorak nije bilo incidenata saopšteno je iz policije.

Pogledajte još