RIO DE ŽANEIRO: Meka svetskih putoholičara

Rio de Žaneiro slovi za Meku svetskih putoholičara. Sa preko 50 kilometara belih peščanih plaža, Rio je brazilska prestonica turizma. Čak dva miliona turista dočeka Novu godinu na Kopokabani, a tu su i Ipanema i Leblon. Sa toliko plaža i sunca, nije ni čudno što je Brazil bio prva država na svetu koja je zabranila upotrebu solarijuma.

Simbol Rija koji će se naći na skoro svakoj fotografiji je statua Hrista Iskupitelja na brdu Korkovado. Možete se, zajedno sa hiljadama turista, popeti na brdo za savršen sefli, ali pazite se oblaka. Naime, ovaj spomenik nekoliko puta godišnje pogodi grom, pa vam je provera vremenske prognoze vrlo bitna. Kad smo kod zanimljivosti, Rio de Žaneiro je i država u okviru Brazila i pre desetak godina su pokušali da prodaju nosač aviona na E-bayu.

Panoramu grada ćete jednako dobro videti i sa brda Glava šećera do kog vas vozi žičara sa same plaže. A tu će vas dočekati nešto oko čeka se ovih dana diže velika prašina. Naime, tu je zeleni ekran ispred koga se možete fotogrfisati, izabrati pozadinu, i za sitne novce dobiti odštampani selfi sa prepoznatljivom panoramom. A kao primer kako to može da izgleda, na najupečatljivijem mestu, nalazi se fotografija gej para u romantičnom poljupcu sa statuom Hrista u pozadini. Za tri meseca kompanija "Fotografika" je dobila na hiljade pritužbi na ovu fotografiju i ne želi je ukloniti, kako bi svima stavila do znanja sa kojim se problemima homoseksualci ovde susreću. Pomalo neočekivano za državu u kojoj je promena pola besplatna i deo zdravstvenog sistema. S druge strane, sasvim očekivano ako ste u zemlji sa najviše katolika na svetu.

Da biste se uklopili u Rio, nezaobilazni "modni detalj" je lopta. Ovo je rodni grad Ronalda, a i Marakane, nekada najvećeg fudbalskog stadiona na svetu, koja je primila najviše fudbalskih navijača ikada. Naime, na Svetskom prvenstvu 1950. godine, kada je Brazil igrao protiv Urugvaja, na Marakanu se smestilo oko 200 000 navijača! Takođe je i najveći koncert na otvorenom ikada održan u Riju. Njemu je prisustvovalo 4,2 miliona ljudi, a nastupao je Rod Stjuart.

Kad smo kod megalomanskih cifara, karneval u Riju je fešta na kojoj učestvuje čak šest miliona ljudi, 17 hiljada policajaca, a prihod koji donosi gradu prelazi 10 milijardi dolara!

A koliko košta otići u Rio?

Ako ste, kao pravi putoholičar pametni, kartu ćete kupiti unapred, dok je na promociji, i nećete čekati minut do dvanaest kada ćete možda morati da prodate ljubimca četvorotočkaša za povratnu kartu. Avio-kompanija Air France, pokreće OH LALA DEALS promociju u kojoj povratne karte do Rija možete kupiti po ceni od 599 evra sa svim uključenim taksama. Promocija traje od 29. avgusta do 10. septembra, a karte se mogu iskoristiti u periodu 1. septembra 2018. do 30. juna 2019.

Da biste rezervisali karte ili se dodatno informisali, posetite www.airfrance.rs, ili ovlašćene turističke agencije. Još 100 destinacija širom sveta je na promociji, a njihov popis naći ćete na sledećem linku:

www.airfrance.rs/RS/en/local/resainfovol/meilleuresoffres/promo_ohlala.htm

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još