DANAS PADA ODLUKA: Evropljani odustaju od letnjeg računanja vremena?

Većina građana EU izjasnila se protiv pomeranja sata dva puta godišnje i sve ukazuje da će se u Uniji prestati sa prelaskom na letnje računanje vremena.

Stanovnici EU, po svemu sudeći, 28. oktobra će poslednji put pomeriti sat - u tri će vratiti kazaljku jedan sat unazad, na dva, odnosno na standardno vreme.

Više od 80 odsto ispitanika u najvećem "onlajn" istraživanju u istoriji EU izjasnilo se protiv pomeranja sata dva puta godišnje, piše nemački list "Vestafalenpost" pozivajući se na dobro informisane izvore u Briselu.

U anketi koja je trajala od 4. jula do 16. avgusta učestvovalo je oko 4,6 miliona ljudi. Letnje računanje vremena podrazumeva pomeranje časovnika kako bi tokom letnjih meseci u večernjim satima dan duže trajao. To se praktikuje u najvećem delu Severne Amerike i Evrope dok većina zemalja u drugim regionima to ne radi.

Evropska komisija će o rezultatima istraživanje razgovarati danas, piše Euractiv.com. Portparol Komisije Margaritis Skinjas rekao je da anketa "nije referendum" i da o ukidanju pomeranja sata treba da se izjasni i Evropski parlament. Čini se međutim izvesnim da će letnje računanje vremena biti napušteno.

Letnje računanje vremena u sadašnjem obliku uvedeno je u Nemačkoj 1980, a mnogo ranije u nekim drugim zemljama, u cilju štednje energije. Od 2002. pomeranje časovnika regulisano je na nivou EU.

Više članica, uključujući Finsku, Litvaniju, Švedsku, Poljsku, aktivno se zalaže u EU da se direktiva o letnjem računanju vremena stavi van snage. Inače, Vlada Srbije 28. avgusta je usvojila Predlog zakona o računanju vremena, što je obrazloženo potrebom da naša zemlja donese svoj zakon koji će regulisati tu oblast i definisati računanje vremena. Time će se obezbediti jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije usklađeno sa vremenom koje koriste evropske zemlje.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.