Dizajniranje reciklaže

Peta po redu (mali jubilej) izložba autorski koncept Mirjane Bajić Vajdić Dizajniranje reciklaže sa podtemom Predmet vs (prema) Predmet otvorena je u Galeriji Singidunum u utorak, 15. juna. Sunčan i topao, gotovo vreo dan, ali ipak nekako prijatan, unutra tek sveže uz novu klimatizaciju i hladne osvežavajuće napitke...

Počeli smo, sve više i odlučnije, da brinemo ne samo o planeti i očuvanju životne sredine, a ovaj projekat polako ali sigurno gradi pozicije veoma značajnog i uticajnog faktora u edukaciji i oplemenjivanju novim svežim idejama, već i o ljudima koji žive na njoj, a u galeriji nas je stvarno bilo poprilično, što je ova galerija uvek u skladu sa svojim mogućnostima maksimalno činila, sami znaju uz koliko napora, tako da se zaista uvek dobro osećamo u ovoj kući umetnosti kako god bilo napolju van nje u „stvarnom svetu“.

Ideja ove izložbe izražava istinsku razliku i sukob između dobrog i lošeg dizajna posmatrano iz ugla odnosa i poštovanja okoline, Izbora manje skupih sirovina koje mogu zadovoljiti estetske kriterijume a primerene su uslovima savremene proizvodnje i poslovanja.

Dvadeset šest učesnika i plus četiri po pozivu i tri kao gosti predstavilo je svoje radove beogradskoj publici u kojima iznose svoja razmišljanja i nude zanimljiva rešenja dizajniranja reciklaže, teme koja je sve aktuelnija, koja nažalost ima svoju budućnost i koja će teško ikad postati do te mere nezanimljiva da se čak ni umetnici neće baviti njom.

Sama izložba traje deset dana ali njena poruka je praktično večna i ne ostavlja nas ravnodušnim, dakle reciklirajmo i dazajniramo našu okolinu (zaista nije fraza – pozajmljenu od potomaka) ali i sebe same čineći tako život i lakšim i lepšim. Na otvaranj izložbe su govorile Zorica Đermanov, upravnik Galerije Singidunum i autorka izložbe Mirjana Bajić Vajdić, istoričarka i teoretičarka umetnosti.

Ovaj projekat čini upravo to i treba ga podržati, pa ne treba da vas mrzi, da ste lenji i letargični, prošetajte, ne treba vam prevoz, do galeriji da bi se i sami inspirisali i uključili na neki svoj način u zajedničku borbu za očuvanje životne sredine. 

Dragan N. Kljajić

Pogledajte još