MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Dejan Ćirić - Rovinj

Novinar i voditelj Dejan Ćirić punih jedanaest godina vodio je kultnu emisiju "Bulevar" u kojoj je ugostio više od 500 osoba iz javnog života regiona. Kao i gledaoci koji su ga verno pratili, i za Dejana slovi da je jednostavan, neposredan, iskren. Rad na TV ekranima zamenio je pisanim novinarstvom, tako da danas uživamo u njegovim intervjuima, ispisanim na poetski način, s obzirom na to da je Dejan napisao i dve monografije - o muzičkim i filmskim legendama Tomi Zdravkoviću i Radmili Savićević. Pored pisane reči, njegova velika ljubav su i putovanja, a za naš portal opisao je jedan od najlepših gradova bivše Jugoslavije, Rovinj.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Od leta do leta, u zavisnosti od raspoloženja, da li sam za uživanje u smislu, plaža, more, nebo, ili za aktivan odmor na kome, usled mnogobrojnih atrakcija određene destinacije, koje želim da vidim, nemam vremena ni za plažu, biram smeštaj. U prvoj varijanti, smeštaj na samoj plaži, s terasom koja ima direktan pogled na more je obavezan uslov, u drugoj mi to nije toliko važno, jer sam najmanje u sobi. Rovinj je nešto između, ali je balkon sobe, u hotelu na ostrvu Svete Katarine, s neverovatnim pogledom na Stari grad, neprocenjiv.

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Istarski pršut, uz veliki izbor sireva i maslina. Riblji specijaliteti i paste. Raznovrsnost ponude i ukusa je neverovatna. Ako se na to dodaju i slatkiši, bez kojih ne mogu, a posebno "Krašove" ledene kocke, ili istarski med, uz prvu jutarnju kafu, uživanje je zagarantovano.

PIĆE – u kojim napicima ste najviše uživali?

- "Malvazija" (vinarija Matošević), uveče, sa suprugom i dobrim društvom, uz sveće, mediteranske pesme, pršut i masline, pored mora. Ili na onom, već pomenutom, balkonu. Neprocenjivo.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Šetnja u rana jutra. Kupanje na plažama u okolini. Lutanje po živopisnim uličicama Starog grada, prepunih antikvarnica, umetničkih galerija, prodavnica suvenira i autentičnih rukotvorina. Fotografisanje čitavog grada, do besvesti. Male taverne i kafei za popodnevni espreso. Uživanje u nestvarnom zalasku sunca sa brežuljka "Monte". I još mnogo toga. Sve u svemu, duh nekih starih vremena, obojenih nostalgijom i novi doživljaji koji se ne zaboravljaju.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Istanbul je izvestan. Dugogodišnje odlaganje je, konačno, prevršilo svaku meru, pa je predstojeća jesen rezervisana za ovaj, kako mnogi kažu, magičan grad. Dugo iščekujem večeru na Bosforu i čaroliju Aja Sofije.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Njujork je životni san, Moskva ista takva želja, Tadž Mahal izazov, a još jedan pogled sa Ajfelovog tornja već isplaniran.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još