Predat zahtev da sud proglasi Mladića mrtvim

BEOGRAD, 16. juna 2010. (Beta) - Advokat porodice haškog begunca Ratka Mladića predao je u sredu u Prvom osnovnom sudu u Beogradu predlog da se proglasi da je Mladić mrtav.

"Na ovaj korak porodica se odlučila jer od februara 2003. nema nikakvog traga da je Ratko Mladića u životu. A u međuvremenu, porodica je trpela ogromne pritiske", rekao je advokat Miloš Šaljić novinarima.

Uslov da se proglasi da je neko mrtav jeste da pet godina nije viđen i da ima minimum 70 godina, naveo je Šaljić. S obzirom da Mladić ima 68 godina, što se vidi iz izvoda iz matične knjige izvađenom u Kalinoviku, uz predlog je zatraženo da se pribavi medicinska dokumentacija sa Vojno medicinske akademije.

Iz te dokumentacije, rekao je Šaljić, vidi se da je Mladić od 1996. težak bolesnik koji je te godine preživeo moždani udar, a nakon toga je lečen i od stomačnih i kardiovaskularnih tegoba. Advokat je naveo da se postavlja pitanje da li Mladić, kao lice kome je potrebna stalna medicinska nega, "može da živi u progonima po pećinama i jazbina".

Pogledajte još