Gvero zatražio prevremeno oslobađanje

HAG, 16. juna 2010. (Beta) - Penzionisani general Vojske Republike Srpske Milan Gvero zatražio je u sredu od Haškog tribunala da bude prevremeno oslobođen, pošto je izdržao veći deo kazne od pet godina zatvora zbog progona Muslimana iz Srebrenice i Žepe 1995.

U zahtevu upućenom predsedniku Tribunala Patriku Robinsonu, odbrana precizira da se general Gvero dobrovoljno predao Tribunalu 24. februara 2005. i da je, ne računajući dane provedene na privremenoj slobodi, do sada u sudskom pritvoru u Sheveningenu odslužio četiri godine i 39 dana, odnosno 82 odsto kazne.

Naglašavajući da "nema sumnje" da su zločini za koje je Gvero osuđen "teški" - učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu progona i prisilnog premeštanja stanovništva - odbrana, međutim, ukazuje da po presudi Gverov doprinos "nije bio odlučujući", te da on "nije učestovao u donošenju odluka o vojnoj akciji".

U kritično vreme, general Gvero bio je pomoćnik komandanta Glavnog štaba VRS Ratka Mladića za moral, informisanje i verska pitanja.

Pogledajte još