Oslobođeno šestoro anarhista

BEOGRAD, 16. juna 2010. (Beta) - Viši sud u Beogradu oslobodio je u sredu grupu od šestoro anarhista optužbe da su bacanjem "molotovljevog" koktela na ambasadu Grčke izazvali opštu opasnost, jer optužba nije dokazana.

"Osnov za oslobađajuću presudu je zakonski, a ne politički niti Hamurabijev. Nije dokazano da su optuženi izvršili krivično delo koje ima se stavlja na teret", rekao je sudija Dragomir Gerasimović. Sudija je naveo da "nije dokazano da u radnjama optuženih ima krivičnog dela za koje su optuženi".

Beogradski anarhisti Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30) bili su optuženi za međunarodni terorizam, ali je Više tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu kojom im se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti.

Oni su okrivljeni da su ispisivanja grafita i bacanja "molotovljevih" koktela na zgradu Ambasade Grčke u noći između 24. i 25. avgusta prošle godine izazvali opštu opasnost. Zbog toga su šest meseci proveli u pritovoru.

Pogledajte još